Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kiska podpísal asociačnú dohodu medzi Ukrajinou a EÚ

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident Andrej Kiska dnes podpísal asociačné dohody medzi Európskou úniou a Ukrajinou, Gruzínskom a Moldavskou republikou. Slovensko sa tak zaradilo medzi prvé členské krajiny, ktoré dohody ratifikovali, informovala kancelária hlavy štátu.

Asociačná dohoda sa zameriava na politické pridruženie, ako aj na voľný obchod s EÚ. Práve rozhodnutie nepodpísať asociačnú dohodu, ktoré urobil predchádzajúci ukrajinský prezident Viktor Janukovyč, vyvolalo masívne protesty na Ukrajine a nakoniec viedlo k februárovému úteku Janukovyča do Ruska. 

Asociačnú dohodu medzi EÚ a Ukrajinou schválil európsky a ukrajinský parlament v polovici septembra. Súčasťou dohody je prehĺbená a komplexná dohoda o zóne voľného obchodu. Ustanovenia, týkajúce sa vzájomného obchodu, mali byť pôvodne uplatňované od 1. novembra 2014. Na základe dohody EÚ, Ukrajiny a Ruska však predbežné uplatňovanie pravidiel vzájomného obchodu odložili na 31. decembra 2015.

Prezident SR Andrej Kiska dnes ratifikoval asociačné dohody medzi Európskou úniou a Ukrajinou, Gruzínskom a Moldavskom

Slovensko sa takto zaradilo medzi prvé členské krajiny, ktoré dohody ratifikovali. "Je to historický medzník, ktorý napomáha uvedeným krajinám rozbehnúť dôležité politické a ekonomické reformy pri ich zbližovaní sa so štandardami Európskej únie. Slovensko bude týmto krajinám aj naďalej pomáhať v ich zvolenom úsilí," uviedlo tlačové oddelenie Kancelárie prezidenta SR.

Dohoda ako celok predstavuje ďalší krok na ceste k intenzívnejším politickým, obchodným a hospodárskym vzťahom medzi úniou a spomínanými tromi štátmi. Majú prispieť najmä k posilneniu demokracie, ako aj k ich politickej a inštitucionálnej stabilite a napomôcť ich postupnej hospodárskej integrácii do vnútorného trhu EÚ, najmä prostredníctvom zóny voľného obchodu.

Asociačné zmluvy neznamenajú naštartovanie integračného procesu, aj keď Moldavsko, ako jediné z trojice týchto krajín, by chcelo už na budúci rok získať štatút kandidátskej krajiny. Predvídajú sériu reforiem v kľúčových oblastiach, ako je verejná správa, justícia, polícia, hospodárske oživovanie a rast. Reformy sa budú týkať aj spotrebiteľských odvetví ako je energetika, doprava, životné prostredie, priemyselný vývoj, sociálny rozvoj, vzdelávanie, mládež a kultúra.

Lídri Európskej únie a predstavitelia členských štátov podpísali asociačné dohody počas summitu EÚ 27. júna. Za Slovensko tak spravil premiér Robert Fico. V prípade Ukrajiny išlo už iba o obchodnú časť, keďže politickú časť dohody podpísala EÚ už 21. marca po zosadení ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča.

Parlamenty Ukrajiny a Európskej únie súbežne ratifikovali asociačnú dohodu 16. septembra. Aby asociačná dohoda nadobudla účinnosť, musia tak spraviť všetky členské štáty Európskej únie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu