Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Medzinárodný zatykač na exprezidenta za spreneveru: Moskva Janukovyča nevydá

Viktor Janukovyč
Viktor Janukovyč

KYJEV - Medzinárodná organizácia kriminálnej polície (Interpol) vydala dnes zatykač na zosadeného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča. Na zoznam medzinárodne hľadaných osôb ho pridala pre obvinenia ukrajinskej strany zo sprenevery a finančných trestných činov, napísala agentúra Reuters.

Skutočnosť, že Interpol zverejnil takzvané červené upozornenie týkajúce sa 64-ročného Janukovyča, ktorý žije od vlaňajšieho zosadenia v Rusku, podľa ukrajinských úradov oprávňuje akýkoľvek policajný zbor, aby Janukovyča v prípade jeho zadržania vydal na Ukrajinu.

Rusko pravdepodobne odmietne akúkoľvek žiadosť o vydanie bývalého ukrajinského prezidenta Janukovyča Kyjevu, uviedla dnes agentúra Interfax s odvolaním sa na nemenovaný zdroj oboznámený so situáciou.

"Špeciálna komisia Interpolu prijala dnes rozhodnutie, niekoľko mesiacov po tom, ako Ukrajina v máji 2014 odoslala svoju žiadosť do Interpolu s argumentáciou a vysvetleniami pripravenými ministerstvom vnútra, úradom generálneho prokurátora a Ukrajinskou bezpečnostnou službou," napísal dnes ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov na svojom profile na sociálnej sieti Facebook.

Janukovyč utiekol z Ukrajiny do Ruska vo februári po niekoľko mesiacov trvajúcich masových protivládnych protestoch proti jeho rozhodnutiu nepodpísať asociačnú dohodu Ukrajiny s EÚ výmenou za upevnenie ekonomických vzťahov s Ruskom.

Vlády na Ukrajine sa ujali prozápadne orientovaní politici, ktorí obvinili Janukovyča, jeho príbuzných a blízkych spojencov, známych ako Rodina, z nahromadenia obrovského majetku. Údajne k nemu došlo rabovaním štátnej pokladnice a plienením národných aktív prostredníctvom korupčných obchodov. Úrady následne spustili niekoľko trestných stíhaní.

Zapojenie príslušníkov svojej rodiny do korupčných plánov Janukovyč poprel. Po úteku do Ruska, pri ktorom mu Moskva pomohla, Janukovyč vyhlásil, že bol obeťou prevratu "fašistov", dodal Reuters.

Moskva Janukovyča nevydá

Rusko s najväčšou pravdepodobnosťou nevydá zosadeného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča späť do vlasti. Agentúre Interfax to povedal zdroj blízky ruskej vláde. Moskva tak podľa neho neurobí ani potom, čo Janukovyča Interpol zaradil na zoznam hľadaných osôb pre obvinenia ukrajinských úradov zo sprenevery a finančných podvodov. Exprezident žije v Rusku od jeho zosadenia po masových protestoch vo februári minulého roku.

Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov v pondelok konštatoval, že zaradenie na zoznam Interpolu umožňuje policajným silám 64-ročného Janukovyča zadržať a odovzdať na Ukrajinu. Kyjev podľa Avakova žiadal zaradenie Janukovyča na zoznam hľadaných osôb už v marci 2014, organizácia túto žiadosť schválila až v januári. Bývalého prezidenta ukrajinská prokuratúra obviňuje z rozsiahlej korupcie a sprenevery, ktorými si on a jeho rodina nahonobili veľké bohatstvo. Janukovyč tvrdí, že nikto z jeho rodiny sa na korupcii či podvodoch nezúčastňoval.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu