Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Harabin bojuje za návrat: Voľby musia byť neplatné, naznačil ovplyvňovanie Smerom!

Štefan Harabin
Štefan Harabin (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Voľba predsedu Najvyššieho súdu SR bola zmanipulovaná. Voľba by mala byť vyhlásená za neplatnú a vyvodená by mala byť aj trestnoprávna zodpovednosť. Tvrdí to bývalý šéf najvyššieho súdu Štefan Harabin.

V stanovisku, ktoré poskytol píše, že "Súdna rada doposiaľ nevysvetlila, prečo pri voľbe predsedu Najvyššieho súdu SR z vydaných 17 hlasovacích lístkov bolo do urny odovzdaných iba 15. Sudcovia a verejnosť nevedia, ktorí členovia nehlasovali a prečo. Takáto okolnosť musí byť uvedená v zápisnici," vyhlásil. Harabin si myslí, že volebná komisia mala vyzvať nehlasujúcich členov, aby si splnili hlasovaciu povinnosť. "Ináč zostáva neozrejmené podozrenie, že hodili hlasovacie lístky a volebná komisia ich vybrala z urny" dodal. Upozornil aj na to, že trojčlenná volebná komisia bola zostavená iba z nominantov výkonnej moci. Zároveň poukázal na to, že šiesti členovia Súdnej rady nominovaní vládou a zvolení parlamentom, teda nominanti Smeru, boli ráno pred voľbou u ministra spravodlivosti Tomáša Boreca na jeho pozvanie. Harabin zdôraznil, že generálny prokurátor má povinnosť z úradnej moci začať konať. 

Súdna rada SR zvolila za kandidátku na post predsedníčky najvyššieho súdu Danielu Švecovú 16. septembra. Prezident Andrej Kiska by ju mal do funkcie vymenovať vo štvrtok. V májových voľbách v Sobranciach sa o tento post uchádzal aj exšéf Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu