Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Členom súdnej rady ostanú notebooky aj po skončení výkonu funkcie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Členom Súdnej rady SR by mali ostať služobné notebooky aj po skončení výkonu ich funkcie. Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu Anny Vittekovej, Viery Kučerovej a Antona Martvoňa (všetci Smer-SD) k vládnej novele zákona o Justičnej akadémii. Pozmeňujúci návrh aj samotnú novelu dnes odobrili členovia Ústavnoprávneho výboru NR SR.

V odôvodnení sa píše, že poslanci reagujú na požiadavku súdnej rady, ktorá volá po rovnakej právnej úprave, aká platí pri poslancoch NR SR. Tí si totiž svoje osobné počítače nechávajú aj po skončení mandátu.

Výbor odobril návrat justičných a právnych čakateľov na súdy a prokuratúru

Na súdy a prokuratúru by sa mali vrátiť justiční a právni čakatelia. S obnovením tohto inštitútu počíta novela zákona o Justičnej akadémii, cez ktorú ministerstvo spravodlivosti mení viaceré justičné zákony. Právnu normu dnes odobrili členovia Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR a odporučili ju schváliť aj v pléne. Čakateľov zrušila reforma bývalej ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (dnes Most-Híd), ktorá chcela takto riešiť, okrem iného, aj problém rodinkárstva v justícii. Rezort pod vedením Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD) opätovné znovuzavedenie čakateľov odôvodňuje tým, že sa v praxi osvedčili. Pri príprave zmien v prokuratúre spolupracovalo ministerstvo s Generálnou prokuratúrou SR. Reaguje aj na viaceré nálezy Ústavného súdu a zosúlaďuje s nimi justičné zákony.

Na súdoch čakateľov od 1. mája 2011 nahradili vyšší súdni úradníci. V prokuratúre sa z čakateľov mali od 1. októbra 2011 stať asistenti prokurátorov. Príslušné ustanovenia však pozastavil Ústavný súd na návrh vtedajšieho prvého námestníka Generálnej prokuratúry Ladislava Tichého.Ústavný súd rozhodol nálezom v máji tohto roku, keď zamietol Tichého návrh na začatie konania o tejto veci. V konečnom dôsledku to znamená, že s účinnosťou od 1. augusta tohto roku inštitút právneho čakateľa prokuratúry zanikol.

Rezort spravodlivosti konštatuje, že predošlá právna úprava sa v praxi osvedčila a doterajšie skúsenosti "jednoznačne potvrdili, že právni čakatelia prokuratúry boli v rámci prípravnej praxe riadne pripravení na výkon funkcie prokurátora". Takúto záruku podľa ministerstva nedáva zmena presadená exministerkou Žitňanskou.Reforma bývalej vlády zaviedla na súdy otvorené výberové konania. Sudcami sa odvtedy môžu stať aj právnici z profesií mimo súdov – advokáti, notári či napríklad prokurátori. Otvorené výberové konania ostanú zachované aj naďalej. S výnimkou justičných čakateľov však ostatní záujemcovia z právnických profesií budú musieť najprv externe absolvovať prípravné vzdelávanie v Justičnej akadémii.

Aktuálne zásahy nemenia nič na postavení vyšších súdnych úradníkov. Na súdoch zostanú aj naďalej. Justiční čakatelia, ktorí fungovali na súdoch pred rokom 2011, nezískajú naspäť svoje postavenie. V prípade záujmu sa budú musieť opäť prihlásiť do výberového konania na tieto pozície. V reakcii na nález Ústavného súdu sa má napokon zmeniť aj zloženie päťčlenných výberových komisií, ktoré vyberajú nových sudcov. Nominanti výkonnej moci tu v budúcnosti budú v menšine. Minister spravodlivosti bude mať v komisiách už len jedného zástupcu (doteraz mal dvoch). Súdna rada má mať, naopak, v komisiách dvoch ľudí namiesto doterajšieho jedného.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu