Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Liberáli nie sú spokojní s konaním Smeru: Podávajú sťažnosti na Ústavný súd

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pätica liberálnych poslancov z hnutia NOVA podáva sťažnosti na Ústavný súd (ÚS). Sú totiž presvedčení, že Smer-SD vyradením opozičných návrhov zákonov zamedzil výkon ich mandátu a nedodržaním zákonnej 24-hodinovej lehoty pri voľbe člena Súdnej rady SR porušil zákon o rokovacom poriadku.

 "Tu nejde len o porušenie práv poslancov, boli hrubo poškodené aj práva občanov, v prospech ktorých boli dané zákony. Sme si vedomí, že nemáme nárok na schválenie zákonov, ale upierať právo čo len ich prerokovať, to je absurdné," povedal Daniel Krajcer.

Daniel Krajcer, Martin Chren, Jozef Kollár, Juraj Droba a Juraj Miškov preto podávajú každé dve individuálne ústavné sťažnosti, pričom ich vzory ponúknu aj ďalším opozičným poslancom.

Po vyradení opozičných návrhov oznámil kroky smerom k ÚS aj šéf hnutia NOVA Daniel Lipšic. Ten žiada od súdu výklad, či je možné takto vyraďovať návrhy zákonov. Verdikt ÚS v Lipšicovom prípade bude pre parlament záväzný aj do budúcnosti. V prípade liberálov má ÚS vyrieknuť, či boli porušené práva poslanca.

Opozícia nezostala len pri sťažnostiach, 33 poslancov dnes iniciovalo zvolanie mimoriadnej schôdze s cieľom vyradené návrhy prerokovať. Predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD) musí zvolať plénum do siedmich dní.

Poslanci Smeru-SD minulý týždeň pri schvaľovaní programu aktuálnej 37. schôdze na návrh Jany Laššákovej (Smer-SD) vyradili z rokovania desať opozičných návrhov zákonov s argumentom, že ide o kampaň pred novembrovými komunálnymi voľbami. Opozícia proti tomuto kroku ostro protestovala a od tohto dňa sa nezúčastňuje na hlasovaniach a stiahla všetky svoje ostatné návrhy.

Smer-SD pošliapavanie demokracie odmieta. Poslanci vládnej strany poukazujú na to, že aj ich zákony boli v minulosti vtedajšou pravicovou koalíciou vyradené. Predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Róbert Madej (Smer-SD) je napríklad presvedčený, že je právom poslanca podať návrh zákona, ale NR SR musí mať procesné možnosti rozhodnúť, kedy bude o zákonoch rokovať. "Ani teraz nikto neodmietol rokovať o opozičných zákonoch, len sa rozhodlo, že sa o nich bude hovoriť v inom čase ako na septembrovej schôdzi, čo je úplne v súlade s rokovacím poriadkom," povedal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu