Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kaník: SDKÚ nemôže byť postavená len na sympatiách

Ľudovít Kaník
Ľudovít Kaník (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - SDKÚ-DS nemôže byť podľa predsedu parlamentného poslaneckého klubu Ľudovíta Kaníka postavená len na sympatiách k jednotlivým osobám. Ako povedal Kaník dnes pre agentúru SITA, aj keď je to dnes súčasný trend v slovenskej politike, vnáša to do politiky nestabilitu a nevypočítateľnosť.

„Sympatie sa menia, osoby odchádzajú. My musíme byť stranou, ktorá je postavená na pevných hodnotách, na základe ktorých prinášame riešenia konkrétnych problémov. Potom nebude to najdôležitejšie, kto je práve teraz predseda, podpredseda,“ povedal Kaník s tým, že voliči SDKÚ-DS musia vždy vedieť, že nech by bol predsedom ktokoľvek, strana obhajuje vždy strednú triedu, ľudí, ktorí pracujú, ktorí sú normálnymi, bežnými občanmi, že sa stará o to, aby ich štát nezdieral, aby mali čo najviac vlastných prostriedkov, ktoré si zarobili, aby ich štát neobťažoval byrokraciou, vysokými daňami a odvodmi, a aby tu vládla spravodlivosť a sloboda, a aby tu nikto nebol nad zákonom.

SDKÚ-DS čiastočne podľa Kaníka zastagnovala pri prinášaní nových riešení. „Nemyslím si však, že sa to nedá zmeniť. Riešenia máme, diskutujeme o nich, aj keď to nejde vždy ľahko,“ konštatoval. Strane podľa neho chýbal zjavne aj predseda poslaneckého klubu, ktorého nemala veľmi dlho.

„Keď ma v tejto funkcii vymenila Lucia Žitňanská, povedal som, že staré sa stretlo s novým a to staré zvíťazilo. Nebol som vtedy zrejme pochopený. To staré neznamená staré vekovo, alebo funkčne v politike. Ide o postoje a spôsob videnia veci. Staré v mojom ponímaní je neprinášať nové pohľady, neprispôsobovať sa vývinu vecí, nebyť kreatívny, ale neustále len opakovať to, čo sa povedalo už pred desiatimi rokmi a brániť sa novým veciam a pohľadom,“ uviedol Kaník.

Podľa neho však SDKÚ-DS potrebuje prinášať nové riešenia. “Nemôžeme len otrocky opakovať to, čo sa vymyslelo už pred desiatimi rokmi, ale rozvíjať to. Stáť na rovnakých pevných ideových základoch, z ktorých však vyrastajú variantné riešenia konkrétnych problémov. Musíme hlavne vnímať, čo občanov teraz trápi a prinášať riešenia ich každodenných problémov. Takú stranu potrebuje volič pravého stredu,“ povedal Kaník.

Podľa Kaníka v strane môžu mať rôzne názory na to, kto by mal byť vo vedení, to nie je nenormálne, ale strana napriek tomu musí byť jednotný tím. Musia ju spájať názory na riešenie vecí a hodnotový základ, z ktorého riešenia vyrastajú. „Strana musí stavať na hodnotách a presadzovať riešenia, ktoré z nich vychádzajú. Nie je na prvom mieste, kto je predseda alebo podpredseda. Dôležité je, či strana pracuje v prospech svojich voličov,“ dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu