Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

SDKÚ bojuje o Deň otvorených dverí: Chce, aby sa konal 17. novembra

Ľudovít Kaník
Ľudovít Kaník (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Strana SDKÚ-DS chce Deň otvorených dverí (DOD) v Národnej rade SR zachovať, rušenie obľúbenej tradície nie je podľa nej správne. Predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník však navrhuje iný dátum konania tohto podujatia. Podľa neho by bolo správne, aby sa brány parlamentu verejnosti otvárali v Deň boja za slobodu a demokraciu, teda 17. novembra.

Tohtoročné zrušenie DOD 1. septembra preto považuje za správne rozhodnutie. "Deň otvorených dverí v NR SR sa má konať 17. novembra, pretože vďaka nemu sa parlamentná demokracia na Slovensku stala realitou. Bez tohto dátumu by sme o parlamente v pravom slova zmysle nemohli ani snívať. Takže nie deň Ústavy SR, ale 17. november je tým správnym dňom na Deň otvorených dverí," tvrdí Kaník. Podľa jeho slov by si tak verejnosť, ktorá má záujem, mohla prezrieť priestory Národnej rady SR, čo sa dá urobiť bez akýchkoľvek zvýšených nárokov na financovanie.

"Netreba robiť žiadne veľké okázalé gestá, ani iné finančne náročné akcie, len jednoducho sprístupniť verejnosti priestory NR SR, aby si ich mohla prezrieť a stretnúť sa s tými politikmi, ktorí o to majú záujem," dodal Kaník.

"Tento rok sa nebude Deň otvorených dverí organizovať z dôvodu šetrenia finančných prostriedkov," potvrdila Soňa Pötheová z Komunikačného odboru Kancelárie NR SR. Bežný Deň otvorených dverí v NR SR podľa jej slov stojí asi 10.000 eur, keď sa konala aj hradná cyklistická časovka, jeho organizácia vyšla na 18.000 eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu