Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kvalita demokracie na Slovensku stúpa, môže za to najmä Kiska

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Úroveň demokracie na Slovensku sa aj vďaka novému prezidentovi Andrejovi Kiskovi mierne zlepšuje, tvrdí Inštitút pre verejné otázky (IVO). Analytici inštitútu hodnotia v rámci projektu IVO Barometer kvalitu demokracie na Slovensku za druhý štvrťrok tohto roku priemernou známkou 3,1. Oproti predchádzajúcemu hodnotenému obdobiu je tak úroveň demokracie u nás kvalitnejšia o 0,1 bodu.

"Mierne zlepšenie štvrťročného hodnotenia súvisí s pozitívnym posunom v oblasti demokratické inštitúcie a právny štát," povedal na dnešnej tlačovej besede výkonný riaditeľ IVO Miroslav Kollár. Za pozitívnym posunom v tejto oblasti stojí podľa politológa Grigorija Mesežnikova práve nový prezident Andrej Kiska.

"Mierne zlepšenie spočíva v tom, že prezident začal pri výkone svojej funkcie realizovať kroky, ktoré reálne ovplyvňujú fungovanie demokratických inštitúcií," tvrdí Mesežnikov. Politológ vyzdvihuje najmä počiny nového prezidenta v oblasti súdnictva.

Pozitívne hodnotí Kiskovo promptné rozhodnutie o vymenovaní či nevymenovaní kandidátov na ústavných sudcov, zmeny prezidenta v súdnej rade, ale aj posun v kauze Čentéš vďaka stiahnutiu námietok predchádzajúcej hlavy štátu Ivana Gašparoviča.

"Toto všetko sme považovali za dostatočný dôvod na zlepšenie ratingu za minulý štvrťrok," dodal Mesežnikov. Oblasť demokratických inštitúcií a právneho štátu má dnes podľa IVO známku 3,25 oproti 3,50 v minulom hodnotenom období. 

Na druhej strane podľa analytikov IVO na kvalitu demokracie negatívne vplývala zmena ústavy v máji. "Na margo novelizácie ústavy si dovoľujeme podotknúť, že k podobným legislatívnym iniciatívam by sa malo pristupovať inak, než to urobili Smer a KDH," konštatoval Kollár. O vážnych právnych zmenách sa majú podľa IVO viesť vážne odborné diskusie.

Oblasť legislatívy však IVO ohodnotila rovnakou známkou ako v minulom štvrťroku – 2,75. Stagnuje aj kvalita demokracie v sfére ľudských a menšinových práv (známka 3,50) a v oblasti nezávislosti médií (známka 3,00). 

Cieľom projektu IVO Barometer je pravidelne hodnotiť stav kvality demokracie na Slovensku v piatich kľúčových oblastiach: demokratické inštitúcie a právny štát, legislatíva, ochrana a dodržiavanie ľudských a menšinových práv, nezávislé médiá a médiá verejnej služby a od roku 2012 občianska spoločnosť a tretí sektor.

Hodnota ratingu/známky IVO Barometra sa pohybuje na škále 1,00 – 5,00, pričom známka 1,00 vyjadruje optimálny stav kvality demokracie podľa štandardov a porovnávacích kritérií uplatňovaných na pôde Európskej únie a Rady Európy v oblasti stability inštitúcií, politickej demokracie, ľudských práv a slobôd. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu