Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kiska odobril zdravotný dohľad všetkých zamestnancov, aj ochranu spotrebiteľov

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zdravotný dohľad nad pracovnými podmienkami budú po novom zamestnávatelia povinne zabezpečovať pre všetkých zamestnancov. Doposiaľ sa takéto opatrenie vzťahovalo len na rizikových pracovníkov, teda 3. a 4. kategórie.

Novelu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorá takéto zmeny zavádza, podpísal prezident SR Andrej Kiska. Rezort zdravotníctva týmto návrhom transformuje do slovenských právnych predpisov európsku smernicu. Toto opatrenie však nie je pre Slovensko nové, takýto právny stav platil aj do konca roka 2011.

Povinnosť zamestnávateľa zabezpečovať zdravotný dohľad pre všetkých zamestnancov je upravená v legislatíve rôzne. Kým pri nerizikových zamestnancoch stačí, ak dohľad nad ich pracovnými podmienkami bude zaisťovať bezpečnostný technik či zdravotnícky pracovník, u rizikových kategórií tak musí urobiť tím zdravotníckych pracovníkov, ako je to i v súčasnosti.

"V prípade fyzickej osoby - podnikateľa, ktorá nezamestnáva iné fyzické osoby, sa povinnosť chrániť svoje zdravie (a zdravie obyvateľov) vzťahuje len na osoby vykonávajúce rizikové práce, teda práce v kategórii tri a štyri. U ostatných osôb je ochrana ich zdravia pri práci v dobrovoľnej rovine," konštatuje ministerstvo zdravotníctva.

Rezort pripomína, že pracovná zdravotná služba pozitívne ovplyvňuje úroveň zdravia zamestnancov pri práci, a to vo významnej miere, keďže jej základným zameraním je prevencia chorôb z povolania a udržanie zdravotnej spôsobilosti pracovníkov. Rovnako tak ministerstvo podotýka, že u zamestnancov, ktorí vykonávajú práce zaradené do druhej kategórie, je priznaných až 66 percent chorôb z povolania.

Pracovná zdravotná služba pri dohľade nad pracovnými podmienkami bude hodnotiť zdravotné riziká, vypracovávať program ochrany zdravia zamestnancov, navrhovať zaradenie prác do kategórií, či vzdelávať zamestnancov ako poskytovať prvú pomoc. Kontrolovať činnosť pracovnej zdravotnej služby u zamestnávateľa budú môcť regionálne úrady verejného zdravotníctva.

Rezort konštatuje, že novela spĺňa požiadavky smernice a v maximálnej možnej miere akceptuje pripomienky zamestnávateľov. Účinnosť novelizovanej legislatívy je stanovená na prvý august tohto roka.

Kiska podpísal aj novelu zákona o ochrane spotrebiteľa

So zrušením obmedzenia, ktoré neumožňuje ambulantne predávať napríklad mäso či mliečne výrobky v obciach, kde je kamenná prevádzka potravín, súhlasil po vláde a poslancoch aj prezident Andrej Kiska.

Ten ešte v pondelok podpísal novelu zákona o ochrane spotrebiteľa, ktorou sa mení aj zákon o podmienkach predaja výrobkov a poskytovania služieb na trhových miestach. Návrh je dielom ministerstva hospodárstva (MH). Parlament o zmenách rokoval v skrátenom legislatívnom konaní, novelu schválil pred týždňom.

Obmedzenie začalo platiť prvého júla. Od tohto dátumu mohli trhovníci v obci, kde sa nachádza obchod s potravinami, predávať len zeleninu, ovocie, balenú zmrzlinu a jedlo a nápoje určené na priamu konzumáciu na mieste.

Poslanci odobrili zrušenie obmedzenia po deviatich dňoch od jeho účinnosti, sami ho pritom schválili ešte v marci toho roka. Ako MH konštatuje, obmedzenie bráni plnému využitiu rôznych nových foriem ambulantného predaja, akým je napríklad predaj z dvora, predaj z automatov alebo farmárske trhy. Aké iné potraviny sa budú môcť predávať okrem vyššie spomínaných, si stanoví obec sama.

Obmedzenie ambulantného predaja sa do legislatívy dostalo pred viac ako tromi mesiacmi s účinnosťou od prvého júla. Návrh samotného ministerstva hospodárstva žiadne takéto ustanovenie neobsahoval, to sa tam dostalo až na rokovaní Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti cez pozmeňujúci návrh poslanca Andreja Kolesíka (Smer-SD). Ten si teraz chybu priznal so slovami "kto robí, robí aj chyby". Novú úpravu legislatívy podporil.

Novelou zákona o ochrane spotrebiteľa sa zároveň plne implementuje európska smernica o nekalých obchodných praktikách. Európska komisia Slovensku vyčíta nedostatočnú transpozíciu smernice. Návrh podľa rezortu reaguje na tieto výčitky. "Je potrebné zdôrazniť, že navrhovanými úpravami sa v žiadnom smere nemení úroveň ochrany spotrebiteľa. Naopak zmenami sa odstráni duplicita právnej úpravy, čím sa prispeje k zvýšenej právnej istote," konštatovalo MH.

Účinnosť novely je stanovená na deň zverejnenia v Zbierke zákonov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu