Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vode venovali poslanci celý deň, problematiku ale neuzavreli

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Celý šiesty rokovací deň 36. schôdze Národnej rady SR venovali poslanci návrhu novely vodného zákona z dielne ministra životného prostredia Petra Žigu (Smer-SD).

Zatiaľ čo člen exekutívy vidí v právnej norme povýšenie vody na strategickú surovinu, opozícia a mimovládne organizácie varujú pred možnosťou vývozu vody do zahraničia. Do diskusie sa najskôr písomne prihlásilo 12 poslancov, ústne sa prihlásilo ďalších desať.

Tvrdenia o privatizácii vody Žiga označuje za nezmysly a klamstvá. "Chceme chrániť vodu ako strategickú surovinu pre obyvateľov Slovenska a chceme zamedziť tomu, aby bola exportovaná do zahraničia," povedal minister. V súčasnosti podľa neho neexistuje legislatívny rámec, ktorý by umožnil zakázať vývoz vody do zahraničia, a to chce vláda zmeniť.

"Súčasný zákon hovorí o tom, že ktokoľvek na území Slovenska, kto má na to povolenie, môže vodu vyviezť bez toho, aby o tom SR vedela," priblížil. Právna norma podľa neho zavádza mechanizmus, vďaka ktorému bude môcť vývoz vody zakázať. "To je základný odkaz pre tých, ktorí tvrdia, že vláda ide rozdávať licencie a obchodovať s vodou. Práve naopak, vláda ide zakázať vývoz vody," zdôraznil.

KDH však upozorňuje, že voda nesmie byť tovarom. "Ak minister životného prostredia nestiahne sporné ustanovenia, KDH bude hlasovať proti novele. Pod rúškom rôznych transformácií európskych noriem sa tu totiž objavuje aj možnosť prevodu a predaja vody do zahraničia," vyhlásil Peter Muránsky (KDH). Podľa jeho slov Žiga tvrdí, že v súčasnosti neexistuje regulácia v obchodovaní s vodou, a že je preto potrebné ju zaviesť. "Ministerstvo však do budúcnosti obchod s vodou predpokladá," uistil poslanec.

Igor Hraško z OĽaNO zase označil novelu za obludnú. "Nech si minister uvedomí, že pácha vlastizradu a bude musieť niesť dôsledky. Vláda nám už ukradla vzduch, slnko a teraz sa chystá ukradnúť vodu. Chce nám ukradnúť naše základné ľudské právo, vodu tak potrebnú pre všetkých. My si to právo budeme chrániť a brániť a ak to nepôjde na pôde NR SR, máme aj iné možnosti," upozornil Hraško.

Pred privatizáciou vody varoval aj Martin Chren (nezaradený). Novela podľa neho umožní legálne, aj keď protiústavne, vyvážať pitnú vodu do zahraničia. "Prvýkrát sa umožňuje vo veľkom vyčerpať vodu, previesť ju vodovodom do zahraničia, kde ju cudzinci vypijú, vylejú, spláchnu. Podľa zákona to bude stále majetok Slovenskej republiky, ale používať ju budú v zahraničí," vysvetlil Chren.

Aj keď diskusia o vodnom zákone nie je skončená, vo štvrtok (3.7.) ustúpi návrhom ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD). Je medzi nimi novela zákona o dlhopisoch, o bankách, o DPH, ako aj návrh štátneho záverečného účtu.

Popoludní príde na rad pravidelná štvrtková Hodina otázok. Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) bude v rámci svojej pätnásťminútovky odpovedať na otázku straníckeho kolegu Dušana Bublavého, ktorého zaujíma, aké hlavné úlohy čakajú SR počas ročného predsedníctva vo V4. Pavol Goga (Smer-SD) chce zase vedieť, v akom časovom období bude vláda zavádzať opatrenia ohlásené v tzv. pozitívnom balíčku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu