Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Žiga sa bráni: Nejdeme privatizovať, vláda ide vývoz vody zakázať

 Peter Žiga
Peter Žiga (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda podľa ministra životného prostredia Petra Žigu novelou vodného zákona nejde privatizovať obchod s vodou, ale naopak, v parlamente diskutovaná právna norma vláde umožní zakázať vývoz vody za hranice Slovenska.

„Chceme vodu chrániť ako strategickú surovinu obyvateľov Slovenska, chceme ju uchrániť pre ďalšie generácie a chceme zamedziť tomu, aby bola exportovaná do zahraničia,“ povedal dnes novinárom Žiga. Terajšia legislatíva podľa jeho slov umožňuje vyviezť vodu za hranice „bez toho, aby o tom Slovensko vedelo“.

„Vláda ide zakázať vývoz vody. Pýtam sa, v koho mene hovoria opoziční poslanci, ak chcú zo zákona vypustiť ustanovenia, podľa ktorých vláda bude môcť vývoz vody zakázať,“ konštatoval šéf envirorezortu.

Žiga zdôraznil, že vláda ako prvá v histórii Slovenska definovala vodu ako strategickú surovinu. Vysvetlil, že dnes o ťažbe a predaji vody rozhoduje úrad a po splnení formálnych kritérií povolenie dostane hocikto, aj zahraničný občan. Zároveň ak niekto žiada o predaj vody do zahraničia, štátny orgán nemá oporu v zákone mu povolenie nevydať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu