Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Minister Žiga stiahne nový zákon o odpadoch

 Peter Žiga
Peter Žiga (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Minister životného prostredia Peter Žiga (Smer-SD) pozastaví legislatívny proces týkajúci sa nového zákona o odpadoch. Oznámil to dnes počas rokovania Hospodárskej a sociálnej rady.

Minister vysvetlil, že ešte predtým ako svoj reformný zákon pošle na rokovanie vlády a do parlamentu, podrobí ho vnútrokomunitárnemu pripomienkovému konaniu v rámci Európskej únie a Európskej komisie.

"U nás je bežná prax, že sa prijme zákon, a potom sa čaká čo povie Európska únia. My chceme predísť takýmto dohadom alebo otvoreným otázkam," uviedol s tým, že počas dnešného rokovania so sociálnymi partnermi sa dohodol na akomsi zmrazení súčasnej podoby návrhu zákona.

Pripomienkové konanie na európskej úrovni oddiali podľa ministra prijatie zákona zhruba o tri až štyri mesiace. Očakáva, že návrh sa na rokovanie vlády dostane v priebehu štvrtého kvartála tohto roka. Pôvodne mal začať platiť od začiatku budúceho roka, tento termín sa pravdepodobne posunie, spresnil.

Žiga tiež oznámil, že aj po rokovaní tripartity ostal rozpor so Združením miest a obcí Slovenska, a to v súvislosti s opusteným odpadom. Tu jeho rezort trvá na tom, aby za čierne skládky boli aj naďalej zodpovedné samosprávy. K návrhu zákona je tiež stále niekoľko výhrad zo strany Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení. Minister vysvetlil, že sa dohodol na ich odstránení.

Rozpory, naopak, nie sú s Konfederáciou odborových zväzov, spresnil ďalej Žiga. Republiková únia zamestnávateľov k návrhu zákona stanovisko nevydala. "Nevedeli sa zhodnúť, či súhlasia alebo nesúhlasia, čomu rozumiem, pretože únia zahŕňa veľké množstvo, či už výrobcov alebo spotrebiteľov," objasnil.

Nový zákon o odpadoch prešiel pripomienkovým konaním. Jeho cieľom je zmeniť súčasné a nastaviť aj nové pravidlá v odpadovom hospodárstve. Na Slovensku tak majú byť vytvorené štandardné podmienky z pohľadu rozvinutých krajín EÚ, píše sa v dôvodovej správe k materiálu. Minister sa usiluje najmä o zníženie množstva odpadov končiacich na skládkach, predchádzanie vzniku odpadu, minimalizáciu jeho negatívnych vplyvov na životné prostredie a zdravie ľudí.

Návrh ruší Recyklačný fond a platenie recyklačných poplatkov výrobcami a dovozcami. Zavádza princíp ich rozšírenej zodpovednosti – za výrobok majú byť výrobcovia a dovozcovia zodpovední od jeho uvedenia na trh až po jeho likvidáciu.

Ministerstvo má po novom udeľovať autorizáciu organizáciám zodpovednosti výrobcov. Má vzniknúť nové koordinačné centrum, ktoré bude slúžiť na podporu plnenia zákonných povinností výrobcov a organizácií zodpovednosti výrobcov. Ďalšou výraznou zmenou je sprísnenie podmienok a kontroly výkupu kovového odpadu od fyzických osôb a zákaz ukladať na skládky vytriedené zložky komunálneho odpadu a vytriedený biologicky rozložiteľný odpad.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu