Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ostrý spor v parlamente: Jarjabek napadol opozičný návrh, Bugárova tvrdá reakcia!

Béla Bugár
Béla Bugár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Dušan Jarjabek zo strany Smer-SD dnes obludne napadol návrh novely zákona o štátnom jazyku Slovenskej republiky.

V dnešnej parlamentnej rozprave k návrhu na novelizovanie zákona o štátnom jazyku Slovenskej republiky, ktorý predložila opozícia (predkladateľom je Peter Osuský z SaS), poslanec strany Smer-SD Dušan Jarjabek, škandalóznym spôsobom komentoval snahu predkladateľa, aby právna úprava používania štátneho jazyka rešpektovala nielen ústavné právo na používanie menšinových jazykov, ale aj právo na slobodné šírenie informácií.

Dušan Jarjabek zo strany Smer-SD definoval národ cez genetiku, pričom tvrdil, že ak by takáto novela opozície v NR SR prešla, viedlo by to k rozpadu SR. „Musím, žiaľ, konštatovať, že tento návrh zákona určite nesleduje zachovanie slovenského národného a kultúrneho povedomia. Naopak, je dôsledkom a zdá sa, že aj cieľom je zásadné oslabenie kľúčovej signifikantnej definície národa, v tomto prípade aj podľa preambuly Ústavy Slovenskej republiky, štátotvorného národa slovenského. Národ je skupina ľudí s určitými spoločnými znakmi. Medzi tieto sa najčastejšie zaraďujú spoločná kultúra, jazyk, história, genetika a vedomie príslušnosti k takto vymedzenej skupine,“ povedal v parlamente Jarjabek, ktorý napríklad označil za nebezpečné, že sa Osuský pokúša presadiť dvojjazyčné označenia obcí, či to, aby sa v školách a v školských zariadeniach, v ktorých sa výchova a vzdelávanie uskutočňuje v jazyku národnostných menšín, pedagogická dokumentácia viedla v jazyku príslušnej národnostnej menšiny.

Poslanci Most-Híd vítajú novelu kolegu z opozície, jednoznačne odmietli a odsúdili to, akým obludným spôsobom napadol Jarjabek iniciatívu Osuského. "Pán kolega Jarjabek, ja som bol doteraz presvedčený, že nacionalistická fóbia typu SNS už sa vytratila z tohto parlamentu. Musím povedať, že nie. Čo má spoločné genetika s jazykovým zákonom!? Vysvetlite mi to. A keď som spomínal fóbiu, viete, ak vy tento zákon spájate s možným rozpadom Slovenskej republiky, dokonca ste povedali, že možno že toto je predzvesť nového územnosprávneho členenia Slovenska, usporiadania. Pán kolega, nestrašte, dobre viete, že také niečo neexistuje!" reagoval na poslanca Smeru predseda Mostu-Híd Béla Bugár.

Bugár Jarjabkovu poznámku o národnej genetike komentoval aj slovami: "Ak to, čo ste povedali, myslíte vážne, tak toto je začiatok národného socializmu, ak chcete, fašizmu!"

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu