Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Poslanci otvoria rokovanie správami k zahraničiu a ochranou pred palinou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Rozpravou k správam o zahraničnej politike SR za rok 2013 a hodnotením členstva SR v Európskej únii otvoria poslanci tretí deň 36. schôdze parlamentu.

Opoziční poslanci sa v stredu podvečer zhodli, že Slovensko patrilo k najrýchlejšie rastúcim novoprijatým krajinám únie, pričom tento hospodársky rast umožnili predovšetkým reformné kroky druhej vlády Mikuláša Dzurindu. Slovensko sa v rôznych rebríčkoch atraktivity podľa opozície dnes skôr prepadáva a stagnuje, modernizácia krajiny nepokračuje.

Nezaradený poslanec Alojz Hlina apeloval na všetkých, že eurofondy, ktoré Slovensko nezmyselne pomíňa na zbytočné veci, sú „naše“ peniaze a nie „cudzie“ zdroje z EÚ. Vládny Smer-SD by sa preto podľa neho mal vážne zamyslieť nad tým, do ktorých vecí a ktorým firmám eurofondy dá.

Parlament bude rokovať aj o novele zákona o ochrane prírody a krajiny poslanca Józsefa Nagya (Most-Híd), ktorá má dať väčšie kompetencie samosprávam.

„V posledných desaťročiach enormne narástla rozloha zanedbaných, nevyužitých pozemkov, o ktoré sa nikto nestará a sú zdrojom šírenia alergénneho peľu od jari do jesene.Pre likvidáciu nepôvodnej alergénnej rastliny, ktorá obťažuje milión obyvateľov najmä na juhu krajiny, ambrózie, ľudovo paliny, už existuje zákon, ktorý však nepriniesol žiadnu zmenu,“ konštatoval Nagy.

Poslanec za Most-Híd navrhuje, aby do monitoringu a odstraňovania inváznych rastlín boli zapojené aj iné orgány ochrany prírody, ako napríklad samosprávy obcí a miest, pre ktoré táto činnosť neznamená zvýšené náklady. Obce a mestá majú podľa jeho návrhu dostať právomoc upozorňovať a odstrániť invázne druhy rastlín na náklady vlastníka pozemkov.

Definitívne rozhodovanie čaká zákonodarcov aj v prípade novely zákona o organizácii štátnej podpory výskumu a vývoja. Poslanci za Smer-SD Ľubomír Petrák, Mojmír Mamojka a Ľubica Rošková ňou chcú upraviť systém posudzovania žiadostí o poskytnutie grantov na riešenie projektov výskumu a vývoja, o ktoré sa žiadatelia uchádzajú na základe verejných výziev. Žiadatelia o granty by po novom mali 14-dňovú lehotu, počas ktorej by mohli odstrániť prípadné technické nedostatky žiadosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu