Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Premiér Fico sa tento týždeň zúčastní na summite EÚ

Robert Fico a Pavol Paška
Robert Fico a Pavol Paška (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico sa vo štvrtok a v piatok (26.-27.6.) zúčastní v Bruseli na zasadnutí Európskej rady. Návrh účasti slovenskej delegácie dnes schválila vláda SR.

Vo štvrtok sa uskutoční výjazdové rokovanie a pracovná večera európskych lídrov v belgickom meste Ypres pri príležitosti 100. výročia začiatku prvej svetovej vojny. Počas nej sa bude diskutovať o strategických prioritách EÚ na ďalších päť rokov. 

Summit EÚ bude pokračovať na druhý deň v Bruseli. Jednou z tém bude rast, konkurencieschopnosť a zamestnanosť, v rámci ktorej sú zahrnuté otázky týkajúce sa aj klímy a energetiky. Európski premiéri a prezidenti zhodnotia pokrok v otvorených otázkach pripravovaného nového rámca pre klímu a energetiku po roku 2020 s cieľom prijať o ňom finálne rozhodnutie najneskôr v októbri 2014. 

Po prvý raz tiež prediskutujú Európsku stratégiu energetickej bezpečnosti, ktorú Európska komisia prijala v súlade so závermi marcového summitu EÚ. Jeho cieľom je adresovať výzvy v oblasti energetickej bezpečnosti a znižovania závislosti únie od dodávok energie. Dôležitým prvkom diskusie budú aj otázky bezpečnosti a tranzitu dodávok energie. EÚ by mala prijať okamžité opatrenia na európskej aj regionálnej úrovni na zaistenie bezpečnosti dodávok.

K ďalším témam by mala patriť aktuálna situácia na Ukrajine, správa EK k udeleniu kandidátskeho štatútu Albánsku a vstup Litvy do eurozóny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu