Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Slovensko privítalo rozhodnutie EÚ o udelení kandidátskeho štatútu Albánsku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Slovensko víta rozhodnutie predstaviteľov EÚ podporiť návrh Európskej komisie (EK) na udelenie štatútu kandidátskej krajiny Albánsku na tohtotýždňovom summite EÚ v Bruseli. Uviedol štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí SR Peter Javorčík.

Všetky členské štáty sa na dnešnom zasadnutí Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Luxemburgu zhodli na tom, že Albánsko dosiahlo dostatočný pokrok, aby mu bol udelený kandidátsky štatút. 

Oficiálne to majú potvrdiť predsedovia vlád a hlavy štátov na summite EÚ z 26.-27. júna. Udelenie kandidátskeho štatútu neznamená automaticky začatie prístupových rokovaní Bruselu s Tiranou.

"My máme pozitívny prístup, vzhľadom na to, že (albánska) vláda v poslednom období splnila potrebné podmienky. Je to pozitívny signál voči celému regiónu a aj voči krajinám, ktoré do tohto štádia nedospeli," uviedol Javorčík.  

Ministri v rámci príprav summitu EÚ hovorili aj o strategickej orientácii a zadefinovaní hlavných priorít únie na najbližších päť rokov. O tejto téme budú rokovať lídri EÚ priamo na summite, kde sa očakáva aj potvrdenie nového predsedu EK.

Európska únia schválila v utorok Albánsku štatút kandidátskej krajiny, čím dala malej balkánskej krajine možnosť po splnení kritérií stať sa členskou krajinou EÚ, povedal komisár pre rozšírenie Štefan Füle.

"Blahoželám k práve odsúhlasenému štatútu kandidátskej krajiny," napísal Füle na Twitteri. "Je to uznanie reformného úsilia a výzva k ďalšiemu," dodal komisár. Definitívnu bodku za rozhodnutím dajú počas najbližšieho summitu EÚ v Bruseli 26. a 27. júna predsedovia vlád a hlavy štátov 28 členských krajín únie.

Tirana požiadala o udelenie kandidátskeho štatútu ešte v roku 2009, pre napätú politickú situáciu však dlho nedokázala splniť stanovené podmienky. V prípade potvrdenia Európskou radou Albánci postúpia na úroveň Čiernej Hory, Macedónska, Srbska či Turecka a budú môcť otvoriť rokovania o vstupe do únie. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu