Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

SDKÚ v rozklade: Jozef Mikuš sa vzdal funkcie podpredsedu!

Jozef Mikuš
Jozef Mikuš (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Jozef Mikuš už nie je podpredsedom SDKÚ-DS. Funkcie sa vzdal dnes. "Vývoj v SDKÚ–DS v posledných týždňoch ma napriek môjmu maximálnemu úsiliu o konsolidovanie strany neuspokojuje," uviedol. Jedinú šancu videl v urýchlení mimoriadneho Kongresu, ktorý by naštartoval nevyhnutné zmeny v strane.

Posledné udalosti ho však presvedčili, že vo vrcholových štruktúrach SDKÚ-DS ochabla ochota na takýto zásadný krok. "V tejto situácii nemôžem niesť zodpovednosť za ďalší vývoj a vzdávam sa funkcie podpredsedu strany," odôvodnil svoj odchod z funkcie Mikuš.

Mimoriadny Kongres, na ktorom malo vedenie strany požiadať o dôveru, mal byť 28. júna. Mikuš pripomenul, že ho predseda Pavol Frešo zvolal na tento termín po jednomyseľnej zhode členov Prezídia SDKÚ-DS. Neskôr však Frešo Kongres presunul na 27. september. Mimoriadny Kongres mal podľa Mikuša priniesť odpovede na mnohé dôležité otázky.

"Nové rozhodnutie P. Freša odložiť uskutočnenie Kongresu na september 2014, je vážnym zásahom do bežiacej diskusie. Odsúva riešenie problémov na neurčito. Ohrozuje konsolidovanie strany pred komunálnymi voľbami chystanými na záver tohto roka," doplnil Mikuš.

Nazdáva sa, že to nevytvára priestor na dôslednú opozičnú politiku strany v druhej polovici súčasného funkčného obdobia a "neprijateľne skracuje čas potrebný na dôslednú prípravu na parlamentné voľby v roku 2016".

Mikuš od voličov vie, že od SDKÚ-DS očakávajú jasnú a čitateľnú ponuku na spôsob riadenia štátu a ucelený program nevyhnutných reforiem v spoločnosti, ktoré budú viesť k zvyšovaniu životnej úrovne obyvateľov Slovenskej republiky.

"Len včasné predloženie takejto ponuky dokáže zabezpečiť, aby SDKÚ-DS uspela v konkurencii iných politických strán. Keďže súčasné vedenie SDKÚ-DS namiesto tvrdej práce uprednostnilo riešenie vnútrostraníckych sporov, šanca na nevyhnutnú konsolidáciu sa minimalizuje," zdôraznil Mikuš.

Dodal, že napriek odstúpeniu z funkcie je pripravený prispieť k vytvoreniu plnohodnotnej pravicovej alternatívy k súčasnej vláde Smeru–SD.

O odchode z podpredsedníckych funkcií podľa informácií TASR uvažujú aj ďalší podpredsedovia SDKÚ-DS Martin Fedor a Ivan Štefanec. V strane je dlhodobá nespokojnosť s tým, ako ju vedie Pavol Frešo. Lídra chcú vymeniť. Ako možní Frešovi nástupcovia sa spomínali Ondrej Matej, Martin Fedor či Viliam Novotný.

Novotný nedávno vylúčil svoju kandidatúru, Fedor ju nikdy nepotvrdil. Najnovšie sa spomína bratislavský krajský predseda SDKÚ-DS Michal Luciak a Peter Slávik z Malaciek. Títo dvaja vraj kandidatúru už oznámili.

Šéf SDKÚ-DS tvrdí, že nemá informácie o odstupovaní podpredsedov z funkcií. "A myslím si, že vnútrostranícke veci si vyriešime v septembri. Každý môže prísť so svojou víziou," vyhlásil Frešo. Viac o vnútrostraníckych témach hovoriť nechce. Strana si podľa neho musí urobiť jasno v tom, čo chce a ako chce ísť ďalej.

Frešo tiež uviedol, že nezmenil termín Kongresu svojvoľne, než toto rozhodnutie urobil, podľa vlastných slov hovoril s podpredsedami. Na dnešnej tlačovej konferencii tiež naznačil, že neignoruje rozhodnutie Prezídia. Podľa neho Prezídium nerozhodlo, že Kongres bude 28. júna, len vzalo na vedomie, že ho na tento termín plánuje Frešo zvolať.

Novotný dodal, že je to kompetencia predsedu strany, ktorý Kongres zvoláva, a on aj musí členskej základni tento presun termínu vysvetliť. Frešo trvá na tom, že na kvalitnú prípravu Kongresu treba čas. Novotný Frešovým argumentom rozumie, nedávno sám potvrdil, že výmena vedenia je aktuálna.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu