Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V Smere prebieha mocenský boj, tvrdí analytik Beránek

Ján Baránek
Ján Baránek (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – V Smere-SD podľa analytika Jána Baránka prebieha mocenský boj. Ako povedal Baránek dnesv súvislosti s možnými zmenami vo vedení Smeru-SD a vo vláde, vo vládnej strane ide o znovuzadefinovanie mocenských pomerov.

„To znamená prípadné zmeny i potvrdenie súčasných pozícií,“ povedal. Baránek však neočakáva zásadné posuny. Baránek vidí za výmenou ministra školstva a podpredsedu strany Dušana Čaploviča snahu oslabiť krídlo Mareka Maďariča. Táto snaha však podľa neho nevyjde.

„Pre Smer-SD by bolo najlepšie zbaviť sa mocenských frakcií, alebo ich marginalizovať. Maďarič za sebou nemá skupiny a preto by bolo dobré pre Smer-SD, keby Maďarič obhájil svoje pozície,“ vyhlásil Baránek s tým, že je v záujme Roberta Fica, aby obhájil pozíciu Maďarič, aj žilinský župan Juraj Blanár, ktorý má v strane nahradiť Čaploviča.

Podľa politológa Michala Horského je pozoruhodné, že v dejinách Smeru-SD pri vnútrostraníckom zápase o politickú moc sa v zásade objavujú tri zásadné činitele. „Takzvaná bratislavská a košická frakcia a sponzori strany, ktorí zásadne ovplyvňujú politické rozhodnutia lídra. V tejto nejasne mäkko vymedzenej hranici zóny vplyvov možno vidieť aj dnes snahu jednotlivých činiteľov o získanie východiskových pozícií pri vedení strany už po voľbách v roku 2016,“ povedal Horský. Podľa neho táto prognóza je vyvodená zo súčasných kádrových zmien a je veľmi predbežná.

„Faktom zostáva, že Smer je jedinou politickou silou, ktorá číta znamenia doby, nie iba reakciou na každodennú objednávku, ale aj s istou politickou víziou,“ povedal. 

Horský upozornil, že Smer-SD po troch po sebe nasledujúcich voľbách rozhodne nenaplnil vlastné ašpirácie. Ide o prepad Vladimíra Maňku v Banskobystrickom kraji, prezidentské voľby a napokon stratu jedného mandátu v Európskom parlamente. To podľa neho spustilo vnútorné sebazáchovné procesy v strane.

„Aj keď Smer-SD odolával predovšetkým tlaku médií na zvyčajné preosiatie členov vlády v polovici jej funkčného obdobia, napokon tlaku nepodľahol a médiami požadovanú rekonštrukciu vlády poprel. Katalyzátorom sa zrejme stalo isté vlastné sebaspochybnenie lídra strany Roberta Fica, ktorý sa rozhodol čeliť týmto výzvam,“ uviedol Horský, podľa ktorého sa celá verejnosť už dnes zaoberá pikantériou, ktorý minister, prípadne podpredseda strany vypadne z mocenského kruhu Smeru von. 

Pre Smer je podľa Horského prvoradé vrátiť sa ku koreňom tradičných sociálnodemokratických hodnôt, aktualizovať takzvané istoty, spravodlivosť a sociálnu rovnosť spoločnosti. „Smer-SD musí vybrať agendy z vlastného volebného a vládneho programu, ktoré rozhodujúcim spôsobom môžu ovplyvniť výsledky volieb v roku 2016. A na týchto miestach meniť aj persóny,“ konštatoval.

Podľa neho notoricky známy problém nezamestnanosti je najvýraznejšou slabinou plnenia predvolebných sľubov a riešenia súčasných agend. Aj preto je podľa Horského pozícia ministerstva hospodárstva ohrozená. „Rovnako už roky rastie nespokojnosť širokých vrstiev s úrovňou zdravotníctva a školstva. Aj preto v týchto odboroch Smer zrejme uvažuje o politickom posilnení týchto oblastí. Aj preto pozícia ministra školstva a zdravotníctva si zrejme vyžiadajú rekonštrukciu,“ upozornil. 

Smer-SD dnes podľa Horského vie, že od toho, ako zvládne tieto agendy, do veľkej miery závisí jeho volebný výsledok v nastávajúcich komunálnych, ale predovšetkým v parlamentných voľbách. „Výsledky rozhodujúcim spôsobom ovplyvnia existenciu Smeru a pôsobenie Fica v politike,“ konštatoval. 

Na júnovom sneme podľa informácií skončí ako podpredseda strany Dušan Čaplovič. Na straníckej stoličke by ho mal nahradiť žilinský župan Juraj Blanár. Členovia Smeru-SD na ňom oceňujú, že za ním nestojí žiadna finančná skupina a nie je spájaný so žiadnymi škandálmi. Žilinská krajská organizácia Smeru-SD navyše nemala v užšom vedení zastúpenie, a to napriek dosahovaným výsledkom.

Peter Pellegrini by sa mal stať tiež podpredsedom strany. Vo funkcii by mal nahradiť europoslanca Vladimíra Maňku, ktorý na jeseň neuspel v kandidatúre na banskobystrického župana. Pellegrini aj Maňka sú z Banskobystrického kraja. Podpredsednícku funkciu by mal na sneme obhájiť Marek Maďarič, ktorý sa jej v pondelok vzdal. Kandidatúru podmienil hlbokými a rozsiahlymi zmenami. Rekonštrukciou by mala prejsť aj vláda. Čaploviča v rezorte školstva má nahradiť Pellegrini. Skončiť má aj minister hospodárstva Tomáš Malatinský, nahradiť by ho mal podľa informácií súčasný minister životného prostredia Peter Žiga.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu