Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Novotný o kríze v SDKÚ-DS: Všetkým je jasné, že zmena Freša je nevyhnutná!

Viliam Novotný
Viliam Novotný (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Strana je podľa jeho slov v kríze. Riadenie a fungovanie strany je od začiatku tohto roka katastrofálne, to treba okamžite zmeniť. „Za posledný rok som sa snažil robiť, čo som vedel, aby strana fungovala lepšie. Lenže štatutárom a osobou, ktorá koná v mene strany, je jej predseda. Prezídium, ktorého som členom, ako najvyšší výkonný orgán medzi Ústrednými radami zasadol naposledy pred troma mesiacmi, tak ako mám potom zmeniť fungovanie SDKÚ-DS,“ pýta sa podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný. Sám uvažuje, že by kreslo po Frešovi zobral. Viac o pomeroch v strane v rozhovore.

Nie je smutné, že strana, ktorá voľakedy bola lídrom pravice sa teraz potáca a posledné prieskumy ukazujú, že by sa ani do parlamentu nedostala?

  • Po katastrofálnej prehre v parlamentných voľbách 2012, kedy sme získali len niečo cez 6 percent, sa akosi nevieme dostať do tempa. Osobnosti, ktoré predstavovali našu politiku v ostatných 12 rokoch postupne odišli. Dnes sa musíme zaobísť bez nich a noví lídri sa nerodia ľahko. Strane hlavne absentuje nová ponuka, ktorou by dokázala osloviť voličov.

Dá sa podľa vás vôbec zachrániť SDKÚ – DS?

  • Som o tom presvedčený, že áno. SDKÚ-DS má tradíciu a silnú značku nerozlučne spojenú so vstupom do EÚ a NATO, ale aj obrovským ekonomickým rozmachom Slovenska vďaka reformám. Máme tisíce členov, ktorí chcú a vedia pracovať. A verím, že napriek módnym trendom v politike, je na Slovensku stále dopyt po štandardne občianskej strane, ktorá sa bez okolkov zastane ľudí, ktorí pracujú a vytvárajú pracovné miesta.

Tvrdíte, že strana by mala prejsť do krízového režimu. Čo to znamená, ako si to predstavujete?

  • Ak preferencie opakovane v rôznych agentúrach klesnú pod 5%, tak je strana existenčne ohrozená a mala by prejsť do krízového režimu. Musí jasne pomenovať príčiny a prijímať rázne opatrenia na ich odstránenie. Riadenie a fungovanie strany je od začiatku tohto roka katastrofálne, to treba okamžite zmeniť. Nové vedenie preto označujem ako krízový manažment, ktorí bude musieť na dennej báze prijímať rozhodnutia do vnútra a navonok.

 

Skúste pomenovať a povedať, prečo podľa vás Pavol Frešo nezvolal kongres na jún, ale až na september? Mal strach, že príde o stoličku predsedu a nechal si priestor na vyjednávanie?

  • Opýtajte sa prosím Pavla Freša.

Mnohí skúsený politici, napríklad aj Béla Bugár, povedali, že je nezmyslom zvolávať tak rozhodujúci kongres pred komunálnymi voľbami. Čo si vy o tom myslíte?

  • Kongres sme na Prezídiu jednohlasne schválili s termínom 28. jún! Práve preto, aby sme sa v septembri mohli nerušene pripravovať na komunálne voľby.

Boli ste zástancom, aby bol zvolaný až na september?

  • Bolo to rozhodnutie predsedu strany.

Prečo je podľa vás SDKÚ – DS v takej situácií, v akej je? Nemá dôveru voličov? Kde začala kríza?

-          Kríza v SDKÚ-DS začala po regionálnych voľbách a hrubej politickej chybe pri podpore Hrušovského v prezidentských voľbách. Ako som už povedal, odvtedy je riadenie a fungovanie strany je zlé. My sme to jasne videli už v máji, preto sme hneď po Eurovoľbách požadovali mimoriadny kongres. Dnes to už vidia aj naši voliči a sympatizanti, ktorí od nás odchádzajú. Zásadná zmena vedenia, riadenia a fungovania strany je nevyhnutná. Bez zmeny predsedu sa ale nedá uskutočniť.

 

Hovoríte o zásadnej zmene. Predsa ale aj vy ste vo vedení strany. Ste podpredsedom. Nie ste aj vy zodpovedný za tento stav?

 

-          Ja sa k svojej zodpovednosti hlásim a na kongrese so svojej funkcie podpredsedu odstúpim. Snažil som sa za posledný rok robiť, čo som vedel, aby strana fungovala lepšie. Lenže štatutárom a osobou, ktorá koná v mene strany, je jej predseda. Prezídium, ktorého som členom, ako najvyšší výkonný orgán medzi Ústrednými radami zasadol naposledy pred troma mesiacmi, tak ako mám potom zmeniť fungovanie SDKÚ-DS?

 

Chcete byť predsedom SDKÚ – DS a pokúsiť sa stranu zachrániť?

-          Zvažujem to. Ale dôležitejšie ako meno nového predsedu, je vytvoriť tím - krízový manažment ľudí z vonku aj z vnútra strany, ktorí chcú a vedia SDKÚ-DS zmeniť.

 

Ak vás nezvolia a Frešo zostane predsedom, odídete z SDKÚ – DS?

-          Ja som SDKÚ-DS zakladal, ja ju neopúšťam ani keď je najhoršie.

 

Tvrdíte, že zásadná zmena vedenia, riadenia a fungovania strany je nevyhnutná. Bez zmeny predsedu sa ale nedá uskutočniť. Hrozí strane pod vedením Freša rovnaký osud ako HZDS?

-          Keď sme v máji a v júni diskutovali o tom, či treba zmeniť predsedu, dnes je úplnej väčšine jasné, že zmena predsedu je nevyhnutná. Ak neurobíme zásadné zmeny, postupne sa vytratíme z politickej scény ako tieň.

 

Vaša bývalá kolegyňa Magda Vášáryová povedala, že v strane nie je nikto, kto by spravil niečo výnimočné. Čo si o tom myslíte?

-          Lídri, ktorí dávali SDKÚ-DS tvár do roku 2012 sa jednoducho minuli. Musia prísť noví. Dnes nemáme Radičovú ani Mikloša. Dnes máme menej výrazných politikov. No, ale aj Dzurinda bol roky opozičným poslancom až potom premiérom. Možno sa ten príbeh ešte zopakuje, kto vie.

 

Z SDKÚ – DS odchádza mnoho sympatizantov a aj členov. Nerozpadáva sa vám strana pred očami?

-          V opozícii ľudia vždy odchádzajú. Paradoxne hlavne tí, ktorým išlo vždy o osobný prospech. Nie je to nič dramatické. Dobrou správou je, že máme aj príchody nových členov.

 

Najviac ľudí vám berie subjekt Sieť. Počula som, že nielen ľudia, ale aj sponzori SDKÚ – DS prešli k nemu...

 

-          Nič o tom neviem.

 

V médiách sa špekuluje, že strana sa začala rozpadať po odchode dvoch silných osobností Mikuláša Dzurindu a Ivana Mikloša. Myslíte si, že aj oni majú v tom prsty?

-          Ich odchod ma prekvapil, som ale rád, že ostali v našom poslaneckom klube. To bolo z ich strany korektné.

 

Hovorí sa, že pomáhajú Radovi Procházkovi ako sivé eminencie. Počuli ste o tom?

-          Nie a ani tomu neverím. Toto sú len šumy.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu