Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kaník pozná riešenie rozkladu SDKÚ: Strana potrebuje nový tím ľudí

Ľudovít Kaník
Ľudovít Kaník (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - SDKÚ-DS podľa poslanca NR SR Ľudovíta Kaníka potrebuje vyskladať nový tím ľudí. Ako povedal dnes, SDKÚ-DS nemôže stavať len na ľuďoch, ktorí sú dnes v NR SR a ktorí vo verejnosti nezarezonovali.

„Nedá sa stavať na takých, ktorí nepodali žiadny návrh zákona, nevystupovali v parlamente. Každého povinnosťou je bojovať, prinášať témy, dávať návrhy zákonov,“ uviedol.

Kaník vidí v strane ľudí, ktorí nie sú známi mimo svojho regiónu, ale v komunálnej politike bojujú za presadenie správnych vecí, sú mladí a zaslúžili by si miesto vo vedení strany. „Musíme sa o nich oprieť. Musíme zvoliť lídra, ktorý poženie stranu k aktivite a sám bude mimoriadne aktívny,“ zdôraznil.

Kaník tvrdí, že často dostáva teraz otázku, či bude kandidovať na predsedu strany na mimoriadnom kongrese, ktorý má byť v septembri. „Momentálne je však pre mňa kľúčové rozmýšľať tak, aby som bol aktívnou súčasťou tímu, ktorý dokáže SDKÚ znovu vrátiť k dôvere, ktorú kedysi mala. Som presvedčený, že sa to môže podariť. Chcem byť súčasťou tímu, ktorý stranu vráti na výslnie,“ vyhlásil.

Podľa Kaníka problém súčasného postavenia SDKÚ-DS má korene ešte v predvolebnej kampani v roku 2006, keď úspešná strana, ktorou SDKÚ bola ako nositeľka kľúčových reforiem, začala sama o sebe pochybovať.

„Začala pochybovať, že reformy sú dobré, či nie sú príliš tvrdé, čo bola rétorika Roberta Fica. Naši predstavitelia začali ospravedlňovať reformy. Z defenzívnej pozície vysvetľovali, že reformy sú problematické, ale v budúcnosti prinesú efekt. To nebola pravda. Oni prinášali efekt už vtedy,“ uviedol. Podľa neho však strana, ktorá pochybuje sama o sebe, má zarobené na problém. „Práve to sa s nami nieslo ďalej. Napríklad v nevýraznej opozičnej politike za prvej Ficovej vlády,“ dodal.

SDKÚ-DS sa musí podľa Kaníka vrátiť ku koreňom. „Nie je pravda, že SDKÚ dnes len reaguje na témy iných strán. Skôr ostatné strany si osvojili témy, ktoré priniesla a realizovala SDKÚ. Rovná daň, celá ekonomika, ktorá stojí na podpore podnikateľského prostredia, druhý dôchodkový pilier. To sú témy, ktoré sú dnes vlastné všetkým stranám,“ povedal s tým, že možno to vyvoláva dojem, ako keby SDKÚ-DS reagovala na iných a očakáva sa, že prinesie niečo nové.

Podľa Kaníka problémom jeho straníckych kolegov je, že sa bránia opakovaniu starých právd, ktoré presadili v rokoch 2002 – 2006. Priznáva však, že treba prinášať aj nové výzvy. „K tomu treba mať víziu nových riešení, ktoré budú nadstavbou. To dnes SDKÚ nemá. A tiež tímovú jednotu pri presadzovaní týchto vecí,“ zdôraznil.

Kaník je presvedčený, že dobrá strana nie je o zakladateľovi. „Ak stojí na ideách, je za obhajobu ľudí, ktorí sa živia prácou, platia dane, tak taká strana má zmysel a je jedno, kto ju bude viesť,“ povedal.

Podľa neho ak je dnes nespokojnosť, ako vyzerá dnes strana, tak je nespokojnosť s ľuďmi, ktorí ju vedú. „Ľudia však odídu, strana zostáva. Zakladanie nových strán vedie spoločnosť len do väčšieho chaosu. Sú postavené na sympatiách k osobám, nie myšlienkam,“ povedal.

Mimoriadny kongres SDKÚ-DS sa mal pôvodne konať 28. júna. Pavol Frešo ho však zvolal na 27. septembra. Zmenu termínu Frešo zdôvodňuje kvalitnou prípravou. Jozef Mikuš sa vo štvrtok vzdal funkcie podpredsedu SDKÚ-DS.

Ostatní traja podpredsedovia zatiaľ vo funkciách zostávajú. Dôvodom Mikuša je rozhodnutie Pavla Freša odložiť uskutočnenie kongresu na september 2014, čo je vážnym zásahom do prebiehajúcej diskusie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu