Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

SMK hľadá riešenie na zastavenie asimilácie, v hre je aj autonómia

József Berényi
József Berényi (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na južnom Slovensku treba zastaviť asimiláciu Maďarov. Tvrdí to SMK, podľa ktorej by pomohla napríklad územná autonómia.

"Základný problém je, že je tu asimilácia. My hľadáme nástroje na to, ako ju zastaviť a sme ochotní komunikovať o akýchkoľvek riešeniach," povedal šéf SMK József Berényi po skončení sobotňajšieho rokovania Republikovej rady v Bratislave.

Podľa neho každá forma, ktorá posilňuje inštitucionálnu ochranu menšiny, pomáha. "Podobne to funguje v niektorých európskych krajinách. Potrebujeme inštitucionálne, finančné a legislatívne posilnenie ochrany menšinovej identity na Slovensku," zdôraznil.

Berényi očakáva pomoc pri zastavení asimilácie Maďarov na Slovensku aj od prezidenta Andreja Kisku. Hlava štátu by podľa Berényiho mala napomáhať aj zlepšovaniu slovensko-maďarských vzťahov. Na ako pomáha zlepšovaniu týchto vzťahov otváranie otázky územnej autonómie Berényi povedal, že takto otázka nestojí.

Europoslanec za SMK Pál Csáky sa nazdáva, že by územná autonómia pomohla riešiť aj sociálne a ekonomické problémy južného Slovenska. V súvislosti s týmto riešením sa odvoláva na Ústavu SR. "Hovorí, že menšiny majú právo vytvoriť si také štruktúry, ktoré napomáhajú a riešia ich vlastné problémy," povedal s tým, že územná autonómia tam síce priamo pomenovaná nie je, ale vyplýva to zo základného zákona štátu.

Csáky zároveň volá po prijatí zákona o menšinách. Pripomína dokument SMK, ktorý hovorí o jazykových právach, kultúrnej a školskej samospráve menšín a tiež o územnom riešení samospráv. Csáky tvrdí, že územná autonómia pomohla riešiť problémy vo viacerých západných krajinách. Ako príklad uviedol Španielsko a Katalánsko. "Na západe to všade pomohlo k upokojeniu situácie," poznamenal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu