Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Verdikt o zákone o štátnom občianstve bude v septembri

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Ústavný súd SR na jeseň vyhlási, či je zákon o štátnom občianstve v súlade s Ústavou SR. Verejné ústne pojednávanie bude 17. septembra o 10:00. Rozhodol o tom Ústavný súd SR pod vedením predsedníčky Ivetty Macejkovej na neverejnom zasadnutí pléna v stredu 11. júna. Informáciu zverejnili na webstránke súdu.

Súčasné znenie zákona o občianstve, ktoré umožňuje stratu štátnej príslušnosti, presadila v roku 2010 vláda Roberta Fica ako reakciu na maďarský zákon o dvojakom občianstve. Ten totiž umožnil, aby občianstvo Maďarska získali všetci ľudia, ktorých predkovia žili v Uhorsku a ovládajú maďarčinu. Kabinet Ivety Radičovej chcel zákon upraviť, ale zmenu sa presadiť nepodarilo. Skupina 30 poslancov napadla zákon na Ústavnom súde SR. 

Ministerstvo vnútra pripravuje novelu zákona o štátnom občianstve, návrh plánujú predložiť do legislatívneho procesu v lete. "Beží ešte medzinárodno-právne posúdenie tejto otázky, po skončení konzultácií s medzinárodnými organizáciami a inými partnermi budú ich výsledky zohľadnené pri príprave návrhu novely zákona," uviedol tlačový odbor rezortu.

Filozofia novely bude spočívať v tom, že slovenské občianstvo sa ponechá tým, ktorí získajú občianstvo iného štátu, kde majú trvalý pobyt. Znovuzískanie občianstva však nebude automatické. "Tým, ktorí občianstvo stratili a požiadajú o znovuzískanie, bude vyhovené, ak splnia podmienky," dodal rezort. 

Ústavný súd bude 17. septembra rozhodovať aj o novele zákone o organizácii Ústavného súdu SR. Právnou normou sa mala vyriešiť patová situácia na Ústavnom súde v súvislosti s procesom voľby generálneho prokurátora.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu