Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Smer zamietol opozičný balíček zákonov na pomoc mladým

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vládny Smer-SD zamietol balíček deviatich zákonov, ktorým chceli opoziční poslanci pomôcť mladým lepšie sa uplatniť na trhu práce.

"Mladí od 20 do 29 rokov tvoria až tretinu všetkých nezamestnaných. Vláda zverejnila v Stratégii SR pre mládež na roky 2014 až 2020, že 70 percent mladých chce odísť zo Slovenska," uviedol pri predstavení zákonov nezaradený poslanec Miroslav Beblavý. 

Opozičné strany neúspešne navrhovali právo na štátom financovanú absolventskú prax s príspevkom u zamestnávateľov, ktorí reálne absolventov prijímajú. Žiaci stredných odborných škôl by mali povinne vykonávať prax u skutočných, reálnych zamestnávateľov. V službách zamestnanosti sa mala zaviesť možnosť uhrádzať zamestnávateľom náklady na praktické vyučovanie. Verejný sektor by mal uznávať aj prax získanú počas štúdia a v rámci živnosti.

Podporu zamestnávania absolventov by podľa opozície pomohlo zlepšiť aj zníženie odvodov pre zamestnávateľa, podobne, ako to dnes funguje u dlhodobo nezamestnaných. Zamestnávateľ, ktorý zamestná absolventov stredných a vysokých škôl, by 12 mesiacov za nich platil nižšie odvody. Zjednotiť by sa mala aj suma, z ktorej stredoškoláci a vysokoškoláci nemusia platiť odvody, a to na 159 eur. 

Ministerstvo školstva by malo informovať žiakov, študentov a rodičov o platoch a miere nezamestnanosti absolventov stredných a vysokých škôl podľa jednotlivých škôl a odborov. Predchádzajúci minister Eugen Jurzyca zaviedol túto povinnosť pre vysoké školy, terajší minister Dušan Čaplovič so zverejňovaním prestal. Povinnosť zverejňovať údaje o zamestnanosti by sa mala rozšíriť aj o stredné školy. Rodičia i študenti by tak vedeli lepšie posúdiť úspešnosť školy pri uplatňovaní študentov na trhu práce. 

Rovnako by verejný sektor v niektorých oblastiach mal znížiť triedy požadovaného vzdelania z vysokoškolského na bakalárske. Skrátiť by sa podľa Beblavého mala aj dĺžka povinnej praxe pre právnické profesie opäť na tri roky, Minister spravodlivosti Tomáš Borec túto prax na začiatku volebného obdobia predĺžil na päť rokov. Advokáti, notári či exekútori by tak mohli profesijné skúšky skladať po troch a nie po piatich rokoch praxe. 

Opozícia chcela rovnako zrovnoprávniť dlžníkov vo Fonde na podporu vzdelávania s ostatnými dlžníkmi, teda aby aj oni mohli splatiť úver predčasne bez pokuty a tiež požiadať fond o možnosť nesplácať pôžičku, okrem úroku, po narodení dieťaťa. 

Návrhy opoziční poslanci predložili už na marcovú schôdzu, neskôr ich z rokovania stiahli, keďže o podpore pre novely chceli diskutovať s ministerstvami školstva, sociálnych vecí a spravodlivosti, ktorých sa návrhy týkajú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu