Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Školákom chcú zakázať sladkosti a kolu: Zo škôl zmiznú automaty, navrhuje Smer!

Renáta Zmajkovičová
Renáta Zmajkovičová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Podpredsedníčka Národnej rady SR Renáta Zmajkovičová (Smer-SD) chce úplne zakázať automaty s nezdravými potravinami v školách.

Ako povedala, pripravuje potrebný poslanecký návrh zákona, ktorým by bol zakázaný predaj nevhodných potravín a nápojov v priestoroch základných a stredných škôl. Zmajkovičová upozornila, že ročne na Slovensku pribudne 22 tisíc pacientov na cukrovku, čo súvisí hlavne s obezitou, pričom zaznamenávame alarmujúci nárast spotreby sladených sýtených, ochutených a prisládzaných nápojov.

„V celej EÚ je diskutovaná téma automatov v školách spojená s bojom s narastajúcou obezitou detí, ktorá takmer geometrickým radom ohrozuje celú populáciu a má závažné zdravotné, ale aj ekonomické dopady,“ zdôraznila.

Obezita podľa Zmajkovičovej stále viac postihuje deti a mladistvých. „Automaty s nevhodnými potravinami a nápojmi vytvárajú v školách obezitogénne prostredie. Zásadná skutočnosť, ktorú si musíme uvedomiť je, že umiestnením automatov v priestoroch škôl v skutočnosti legalizujeme ich obsah. Teda dospelí takouto formou podporujú škodlivé stravovacie návyky detí,“ uviedla podpredsedníčka NR SR.

Podľa nej v priestoroch škôl sú umiestnené automaty s nevhodnými a nezdravými potravinami a nápojmi a takýto druh potravín je aj v školských bufetoch. „Prevaha sladkostí, sýtených a sladených nápojov, polotovarov a cukroviniek, to je lákadlo pre deti, ktoré ich uprednostnia pred mliečnymi výrobkami či zdravšími potravinami,“ povedala.

Zmajkovičová upozornila, že Francúzsko je jediná krajina v EÚ, ktorá má od roku 2005 úplný zákaz automatov s obsahom nevhodných potravín a nápojov v základných a stredných školách. „Aktuálne rieši túto tému Česká republika, avšak nie tak radikálne ako Francúzsko. Snahou v Českej republike je legislatívnou formou regulovať výber potravín do automatov v školách,“ uviedla Zmajkovičová s tým, že Coca cola a Pepsi cola sa napríklad v USA dobrovoľne zaviazali neponúkať v základných školách svoje nápoje a vo Fínsku prijali tieto celosvetovo známe spoločnosti záväzok neponúkať svoje produkty v školách tam, kde sú deti mladšie ako 12 rokov.

Slovensko však podľa Zmajkovičovej ešte nie je na tento model pripravené, ale napriek tomu musí existovať snaha ochrániť deti nielen reguláciou a selekciou, ale smerovaním úsilia k úplnému zákazu nevhodných potravín a nápojov v školských bufetoch a automatoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu