Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Smer zrejme zmietne zo stola návrh KDH určiť lehoty ústavnému súdu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Zámer KDH, aby Ústavný súd (ÚS) SR konal rýchlejšie, zrejme schválený nebude. Aj keď sa v apríli dostal do druhého čítania, na dnešnom rokovaní Ústavnoprávneho výboru NR SR podporu Smeru-SD nezískal. Rovnaký scenár bol aj pred rokom a pol, ani vtedy sa táto novela zákona o organizácii Ústavného súdu SR definitívneho schválenia nedočkala.

Poslanci Monika Gibalová, Pavol Hrušovský, Pavol Abrhan a Martin Fronc (všetci KDH) chcú zakotviť povinnosť, aby v prípade, ak ÚS SR prijme návrh na začatie konania o súlade právnych predpisov s Ústavou SR a bude podaný návrh na pozastavenie ich účinnosti, musel o tomto návrhu rozhodnúť najneskôr do 90 dní odo dňa začatia konania. Navrhovaná zmena sa má vzťahovať aj na veci, v ktorých ÚS už začal konanie do dňa účinnosti tohto návrhu zákona. V tých prípadoch má začať plynúť 90-dňová lehota 1. júla 2014.

V súčasnosti je v zákone napísané, že Ústavný súd SR rozhoduje o takýchto návrhoch bez zbytočného odkladu. Doterajšie skúsenosti však podľa KDH potvrdzujú, že súd rozhoduje o niektorých návrhoch so značným časovým oneskorením. Gibalová v aprílovej rozprave poukázala na viacero prípadov podaní, pri ktorých poslanci žiadali pozastavenie účinnosti zákona a ÚS o nich rozhodoval aj stovky dní. Najdlhšie mu to trvalo pri diaľničnom tzv. vyvlastňovacom zákone, kde rozhodnutie prijal až po 661 dňoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu