Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Novela ústavy Smeru a KDH výborom neprešla, v pléne to má byť inak

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Široko diskutovaný návrh novely Ústavy SR od Smeru-SD a KDH v utorkovom (27. 5.) nočnom rokovaní Ústavnoprávnym výborom NR SR neprešiel. Väčšina, ktorú má vo výbore Smer-SD, na schválenie ústavnej zmeny nestačila, museli by sa k nej pridať ešte aspoň dvaja opoziční členovia výboru.

Počas hlasovania však bol prítomný len Martin Poliačik (SaS), ktorý novelu nepodporuje. KDH vo výbore zastúpenie nemá. Napriek tomu spolupredkladateľ Pavol Paška (Smer-SD) očakáva, že v pléne novela ústavy prejde. Rozprava v druhom čítaní sa začne už dnes.

Pre absentujúcu ústavnú väčšinu výborom neprešli ani pozmeňujúce návrhy, na ktorých sa Smer-SD a KDH dohodli. Poslanci ich tak budú musieť predniesť v pléne. Všetky zmeny až na jednu sa týkajú zmien v justícii. Pozmeňujúce návrhy napokon ponechávajú dnešný model kreovania Súdnej rady SR. Nový prezident Andrej Kiska teda bude tak ako jeho predchodca menovať troch členov rady, po troch budú naďalej menovať aj NR SR a vláda. Osem členov budú voliť sudcovia a jedno kreslo pripadne predsedovi Najvyššieho súdu SR. Ten však po novom nebude môcť byť aj predsedom Súdnej rady.

Pozmeňujúce návrhy ďalej zavádzajú preverovanie spôsobilosti všetkých sudcov, teda aj tých súčasných. Rozhodovať o tom, či kandidát na sudcu spĺňa predpoklady sudcovskej spôsobilosti, bude Súdna rada. Tá bude aj dohliadať na to, či sudca vo funkcii tieto predpoklady spĺňa.

O strate predpokladov sudcovskej spôsobilosti však má rozhodovať disciplinárny senát. Podklady o jednotlivých sudcoch či kandidátoch na sudcov bude rade dodávať Národný bezpečnostný úrad (NBÚ). Súdnej rade má tiež pribudnúť kompetencia vyjadrovať sa k návrhu rozpočtu súdov v čase, keď sa v NR SR schvaľuje štátny rozpočet. Poslanci sa už skôr dohodli, že novelou ústavy sa zruší trestnoprávna imunita sudcov.

"Dospeli sme do finále. Absolútna spokojnosť asi nie je, ale som presvedčený, že ak návrh získa aj po prijatí pozmeňujúcich návrhov podporu, bude to dobrý krok k reforme justície," povedal na výbore predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD).

Viacerí opoziční poslanci však majú s navrhovanou podobou preverovania spôsobilosti sudcov problém. "Ide to proti deklarovanému cieľu. Súdna rada bude mať k dispozícii kompletnú 'bielizeň' dotknutých aktérov, aby sa v nej poprehŕňala a naložila podľa vlastnej ľubovôle. Vytvára to priestor pre svojvôľu, pre klanové vojny a pre stíhanie hláv kritikom," upozornil podpredseda výboru Radoslav Procházka (nezaradený).

Podľa exministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (Most-Híd) Smer-SD a KDH na nespokojnosť so stavom justície reagujú populizmom. "Sľubuje sa riešenie, ktoré môže byť začiatkom riešenia problému a v skutočnosti to tak nie je. Napríklad Štefan Harabin previerku NBÚ má. Neočakávajme preto od previerok, že naraz sa zachráni justičný systém. Previerka môže byť jedným z podporných nástrojov, ale žiadne zázračné riešenie," upozornila.

K zmene dôjde napokon aj v definícii manželstva, ktorá sa do ústavy prenáša zo zákona o rodine. Pôvodný návrh definície znel: "Manželstvo je jedinečným zväzkom jedného muža a jednej ženy. Slovenská republika manželstvo všestranne chráni a napomáha jeho dobru". Po novom majú z textu vypadnúť číslovky zvýrazňujúce jedného muža a jednu ženu.

Takéto posilňovanie postavenia manželstva opäť kritizoval Martin Poliačik (SaS). "Je to nezmyselné spojenie dvoch úplne nesúvisiacich tém. Dúfal som, že vytriezvieme, veci okolo manželstva vypustíme a pri justícii sa pristúpi k poctivej diskusii. Voči existujúcim manželstvám nová definícia nespôsobí nič, efekt je nula. Nebude menej týraných detí, manželov, nebude vyššia pôrodnosť ani nižšia rozvodovosť. Len sa zabetónuje súčasný stav," zdôraznil s tým, že návrh je nebezpečný, zneužívajúci postavenie väčšiny v spoločnosti a je podupávaním demokratických princípov.

Na výbore dostal slovo aj Július Kolenič z iniciatívy Inakosť. Tomu prekáža len označenie manželstva za "jedinečný" zväzok. "Vytvára to predpoklad, že opatrenia na ochranu iných foriem rodín môžu byť konfrontované s ústavou. Keby sme odstránili slovo 'jedineční', boli by sme aj my spokojní a prehovoril by som aj Poliačika, aby za to hlasoval," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu