Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Fico navrhne prezidentovi výmenu v čele armády

Ivan Gašparovič a Robert Fico
Ivan Gašparovič a Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Premiér Robert Fico navrhne prezidentovi ukončenie pôsobenia Petra Vojteka v čele slovenskej armády. Návrh na Vojtekovo odvolanie, ako aj vymenovanie Milana Maxima na tento post, dnes odobrila vláda. Vojtek končí svoje pôsobenie na poste náčelníka generálneho štábu v polovici svojho mandátu. Prezident ho do funkcie vymenoval 15. decembra 2011, vojakom je 35 rokov.

Vojtekov odchod ohlásil v utorok minister obrany Martin Glváč, ktorý dnes návrh na jeho odvolanie predložil najprv Bezpečnostnej rade SR a následne aj vláde. O uvoľnenie z funkcie náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR ho Vojtek požiadal asi pred mesiacom. „Ja dúfam, že keď mu zdravie dovolí a táto procedúra celá zbehne, tak že ostane v rezorte a bude mojím poradcom pre vojenské záležitosti,“ povedal Glváč.

Vojtek povedal, že sa dostal do situácie, v ktorej sa musel rozhodnúť, čo bude ďalej riešiť. „Verte mi, že ma k tomu viedli moje zdravotné problémy. Práca náčelníka generálneho štábu, to je na 24 hodín denne,“ dodal. Glváč aj Vojtek odmietli, že by za jeho odchodom mohli byť rozdielne názory na kauzu okolo vojenských tajných.

Hospodárske noviny koncom decembra napísali, že náčelník ozbrojených síl sa vraj nepohodol s ministrom na riešení situácie, keď sa prevalilo údajné tunelovanie u vojenských tajných bývalým vedením.

Vojteka má v čele ozbrojených síl nahradiť súčasný pridelenec obrany v Českej republike Milan Maxim. Predtým bol veliteľom pozemných síl a v minulosti pôsobil aj ako veliteľ síl výcviku a podpory.

Minister Glváč v súvislosti s tým, či by mal nového náčelníka generálneho štábu vymenovať ešte Ivan Gašparovič alebo už Andrej Kiska, hovorí, že za výmenou v čele armády netreba hľadať politiku.

„Vzhľadom na situáciu, ktorá je na Ukrajine a aké sú na ozbrojené sily kladené úlohy, ktoré dostávame, či už zvonku alebo v rámci V4 alebo v rámci Aliancie, tak by som očakával čo najrýchlejšiu odpoveď od pána prezidenta, či už pozitívnu alebo negatívnu,“ povedal Glváč. Skôr očakáva, že príde pozitívna reakcia na návrh, aby Vojteka nahradil Maxim, pretože ho vybrali zo štyroch kandidátov na základe toho, že by mohol zabezpečiť kontinuitu smerovania vedenia armády.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu