Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Abrhan odstúpil, lebo stojí za všetkými rozhodnutiami

Pavol Abrhan
Pavol Abrhan (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Expodpredseda KDH Pavol Abrhan si stojí za všetkými rozhodnutiami pred prezidentskými voľbami a preto po ich výsledku sa nemohol rozhodnúť inak, ako vrátiť mandát podpredsedu hnutia, ktorý dostal na štyri roky do roku 2016. Ako povedal dnes, mal mandát od predsedníctva KDH, aby gestoroval prezidentské voľby.

 „Výsledok považujem za porážku. Chcel som pripraviť analýzu volieb, ktorú som predložil predsedníctvu. V nej som zhodnotil jednotlivé politické rozhodnutia. Veci, ktoré boli mimo nás a ktoré sme tiež sami spôsobili,“ povedal s tým, že na najbližšom sneme na jeseň sa bude o funkciu podpredsedu opäť uchádzať. „Delegáti rozhodnú, či budem vo vedení KDH,“ povedal.

Abrhan videl v kampani Pavla Hrušovského dve kľúčové chyby. „Prvá bola, že sme postavili koncepciu na voľbu pravice v čase, keď sme nevedeli o ďalších kandidátoch. Kandidatúrou Milana Kňažka a Gyulu Bárdosa sa táto koncepcia zrútila. Neboli sme schopní v krátkom čase navrhnúť inú koncepciu,“ povedal. Volebnému štábu sa podľa neho tiež nepodarilo presvedčiť kandidáta, že sa musí jednoznačnejšie vyhraniť proti Robertovi Ficovi, pretože v 1. kole voliči vyberali súpera Ficovi.

Podľa Abrhana KDH nemohlo odmietnuť ani ponuku Smeru na zmenu ústavy v oblasti justície a ochrany manželstva. „Po tejto ponuke bolo zrejmé, že sa vymedziť Hrušovský proti Ficovi už nemôže. Ponuka Smeru bola ďalšou výraznou črtou prezidentskej kampane, ktorá Hrušovskému nepomohla, ale najlepšie to vyjadril sám, že pre neho je ochrana rodiny viac ako funkcia prezidenta,“ konštatoval Abrhan. 

Abrhan na post podpredsedu rezignoval v pondelok na rokovaní predsedníctva o vyhodnotení prezidentských volieb, v ktorých Hrušovský získal len 3,3-percentnú podporu. Okrem Abrhana odstúpil z postu predsedu poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský a šéfka volebného štábu Mária Hlucháňová sa vzdala funkcie šéfky komunikačného oddelenia KDH. To povedie po jej odstúpení Dárius Anton Hatok. Poveril ho tým predseda hnutia Ján Figeľ. Hatok bol prvým riaditeľom katolíckej televízie Lux. Je poradcom Figeľa, v súčasnosti je aj šéfom volebného štábu KDH do májových eurovolieb.

Ako povedal Hatok dnes, KDH okrem tém ochrany hodnôt a morálky chce hovoriť o komplexnej ochrane rodiny. „KDH chce hovoriť, ako rodinu podporovať tak, aby si manželia vedeli založiť rodinu, mali kde bývať, mali z čoho živiť deti. Na to je potrebná zamestnanosť, vzostup životnej úrovne, aby rodina bola silná. Keď bude zabezpečený celý tento komplex, rodina bude silná. Keď budeme iba obhajovať hodnoty, rodina silná nebude. To je podnet, prečo chceme ísť do ekonomických tém,“ povedal Hatok. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu