Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovensko je z hľadiska EK v skupine krajín s problémom s rómskou komunitou

Peter Pollák
Peter Pollák (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Slovensko je z hľadiska Európskej komisie (EK) zaradené do skupiny krajín, ktoré majú problémy s rómskou komunitou. Uviedol dnes v rámci summitu o Rómoch v Bruseli splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák.

Pollák spresnil, že Brusel z hľadiska rómskej problematiky zaraďuje SR ku krajinám ako Rumunsko, Bulharsko, Macedónsko, Srbsko ale aj Maďarsko a Česká republika.

Vládny splnomocnenec pripomenul, že bruselský summit je v poradí už tretím podobným podujatím na pôde EK a vyjadril nádej, že pre budúcnosť prinesie konkrétne výsledky. Komisia má podľa neho výrazný podiel na riešení rómskej problematiky v členských krajinách únie.

Ak v programovacom období 2007-2013 EK vyčlenila na riešenie rómskej problematiky na Slovensku 200 miliónov eur, v rozpočte únie na roky 2014-2020 už bude pre SR vyčlenených 300 miliónov eur.

"Zatiaľ máme vyrokovaných 300 miliónov eur a verím, že sa podarí nájsť viac. Dôležité je, aby sme na Slovensku začali tie peniaze efektívne využívať. Musíme do roku 2020 ukázať reálne výsledky a presvedčiť ľudí na Slovensku, že minúť verejné zdroje na rómsku  problematiku sa oplatí," uviedol Pollák. 

Európska komisia musí podľa neho urobiť zásadné zmeny v tom kde a ako sa vyčlenené zdroje využívajú. Zo strany Bruselu to chce dôraznejší monitoring a členské štáty musia urobiť maximum preto, aby do tohto procesu zapojili priamo Rómov, aby sa aj oni zhostili svojho podielu zodpovednosti.

Pollák zdôraznil, že politiku na európskej úrovni týkajúcu sa Rómov musia robiť ľudia, ktorí tomu rozumejú, lebo len tak sa podarí nájsť dlhodobé riešenia, ktoré celú vec posunú dopredu. Okrem toho treba podľa neho oveľa viac pracovať s verejnou mienkou a s väčšinovou spoločnosťou.  

"Na summite som zdôraznil, že je veľmi dôležité robiť s väčšinovou spoločnosťou. Nemôžeme nechať verejnú mienku bokom. Musíme neustále zdôrazňovať prečo sú nutné investície do rómskych komunít," vysvetlil vládny splnomocnenec. Zároveň je podľa neho dôležité presvedčiť aj Európsku komisiu, že peniaze, ktoré nám dala a dáva na rómsku problematiku vyriešime u nás zodpovedne a efektívne.

Podľa Polláka sa na Slovensku dá hovoriť o tom, že sme na dobrej ceste, vzhľadom na niektoré projekty a pilotné programy pre Rómov v oblasti vzdelávania (povinné predškolské vzdelávanie), bývania (svojpomocné bývanie, čiže stavba príbytkov na poskytnutých pozemkoch) zdravia (zdravotní asistenti v rómskych komunitách) a sociálnych väzieb (výstavba desiatok komunitných centier). Tieto programy by však podľa neho mali vyústiť do konkrétnych systémových zmien.

Pollák upozornil, že pre Slovensko je dobrá správou, že na problematiku Rómov dostaneme o 100 miliónov viac ako v predošlom programovacom období, stále je to však málo z hľadiska komplexného riešenia tejto otázky. Splnomocnenec preto vyjadril nádej, že sa ďalšie zdroje určené na integráciu Rómov podarí získať cez niektoré operačné programy EÚ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu