Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Aliancia Fair-play a Via Iuris vyzvali poslancov, aby nepodporili zmenu ústavy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Aliancia Fair-play a organizácia Via Iuris vyzvali poslancov, aby odmietli novelu ústavy, ktorá sa týka zmien v justícii. Podľa nich by zmeny posilnili vplyv politikov v justícii. Vyplýva to zo stanovísk, ktoré poskytli.

"Aliancia Fair-play považuje novelu ústavy z dielne Pavla Pašku a Pavla Hrušovského za predstieranú snahu o riešenie problémov justície. Podľa nášho názoru novela existujúce problémy na súdoch nevyrieši, naopak, prinesie nové. Väčšina jej obsahu sa totiž venuje len posilneniu pozície vládnej väčšiny v rozhodujúcom samosprávnom orgáne (v Súdnej rade, pozn.)," uviedla aliancia.

V stanovisku ďalej konštatuje, že novela odstraňuje občanmi voleného prezidenta spomedzi tých, ktorí posielajú svojich nominantov do Súdnej rady. "Cez posilnenie pozície parlamentu a vlády, naopak, umožňuje väčšinovému Smeru-SD ovládnuť polovicu tohto orgánu," napísala aliancia.

V súčasnosti má Súdna rada SR 17 členov. Osem z nich volia sudcovia, po troch nominuje prezident, vláda a parlament. Podľa novely by rada mala mať len 16 členov s tým, že osem by volili sudcovia, štyroch by zvolil parlament a štyroch vláda. Tiež sa navrhuje, aby členom Súdnej rady mohol byť aj člen vlády. Aliancia Fair-play považuje za jediné pozitívne návrhy v novele oddelenie funkcií predsedu Súdnej rady a Najvyššieho súdu a zrušenie trestnoprávnej imunity sudcov.

Podľa Via Iuris sa nesmie taká významná novela ústavy pripravovať narýchlo a bez možnosti verejnosti vyjadriť svoj názor v rámci legislatívneho procesu. "Je šokujúce, že hoci zamýšľané zmeny významným spôsobom zasiahnu do výkonu sudcovskej samosprávy, nemali sudcovia, ich samosprávne orgány a záujmové združenia, ale ani ďalšia odborná verejnosť, žiadnu možnosť vyjadriť sa k návrhu, diskutovať o ňom a predložiť svoje pripomienky," uviedla organizácia. Aj ona upozornila na zmenu v kreovaní Súdnej rady, ktorou sa podľa Via Iuris ignorujú odporúčania medzinárodných súdnych organizácií.

"Poradná rada európskych sudcov sa v roku 2007 uzniesla, že súdne rady by mali byť konštituované tak, aby väčšinu v nich tvorili sudcovia reprezentujúci všetky stupne súdov. Členovia súdnej rady nesmú byť aktívnymi politikmi, ako sú poslanci či členovia vlády. Pokiaľ sú volení parlamentom, musia byť zvolení kvalifikovanou väčšinou vyžadujúcou signifikantnú podporu opozície," informovala Via Iuris. Podľa nej nič z uvedených odporúčaní navrhovaná novela neobsahuje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu