Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Až 30% vymenovaných uchádzačov za sudcu má blízke rodinné vzťahy

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Organizácia VIA IURIS v minulom roku vykonala monitoring a analýzu, z ktorej vyplynulo, že až 30 percent vymenovaných uchádzačov za sudcu má blízke rodinné vzťahy so sudcami a zamestnancami súdov.

VIA IURIS je presvedčená, že vytýkanému rodinkárstvu pri výbere sudcov by mohli predísť systémové zmeny vo výberovom konaní na funkciu sudcu. Minister spravodlivosti Tomáš Borec by jeden takýto krok mohol pritom urobiť rýchlo a jednoducho.

Stačí, ak by vymenoval nesudcov za kandidátov na členov výberovej komisie na funkciu sudcu. Uvádza vo svojej dnešnej tlačovej správe organizácia VIA IURIS.

"Vypracovaná analýza ponúka odporúčania na zmeny vo výberových konaniach na funkciu sudcu. Týmito odporúčaniami sú napríklad zmeny v zložení výberovej komisie, stanovenie konkrétnych kritérií na výber pre výberovú komisiu aj Súdnu radu SR či vyváženie hodnotenia písomnej a ústnej časti výberového konania. Uvedenými a ďalšími opatreniami, ktoré sú rozpracované v našej analýze, by boli z veľkej miery odstránené pochybnosti o objektívnosti výberu sudcov," vysvetľuje Kristína Babiaková - advokátka spolupracujúca s VIA IURIS.

Rýchlu a jednoduchú systémovú zmenu by mohol minister spravodlivosti urobiť v krátkom čase. Stačí, ak by vymenoval nesudcov za kandidátov na členov výberovej komisie na funkciu sudcu. Hoci záujmom zmeny právnej úpravy v máji 2011 bolo, aby členmi komisie boli najmä osoby, ktoré pôsobia v sektore vysokých škôl, neziskovom sektore, alebo vykonávajú iné právnické povolanie, reálne sa výberová komisia od júna 2012 skladá väčšinou zo sudcov.

Minister spravodlivosti totiž nahradil dvoch členov komisie (väčšinou nesudcov) menovaných ministrom spravodlivosti za sudcov. Uvádza sa ďalej v tlačovej správe VIA IURIS.

"Aby bolo možné predísť rodinkárstvu, vyberať sudcov by nemali iba sudcovia. Aj podľa medzinárodných odporúčaní by výberové komisie mali byť zložené aj zo zástupcov iných profesií," spresnila ďalej Babiaková.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu