Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VIA IURIS žiada diskusiu k zásadám sudcovskej etiky

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Združenie VIA IURIS žiada súdnu radu, aby ešte pred definitívnym schválením Zásad sudcovskej etiky tento dokument dali do dôkladnej odbornej a verejnej diskusie, ktorá bude spĺňať medzinárodné štandardy.

Vrcholový orgán justície bude rokovať o spomínanom dokumente, ktorým by mal byť etickým kódexom sudcov, na dnešnom rokovaní. VIA IURIS adresovala súdnej rade súbor konkrétnych pripomienok. Reaguje tak na skutočnosť, že o dokumente nebola širšia diskusia a odborná verejnosť nemala možnosť sa k nemu vyjadriť a pripomienkami navrhnúť zlepšenie jeho obsahu. "A to napriek tomu, že výsledky práce sudcov ovplyvňujú život všetkých občanov," uviedla VIA IURIS. Súdna rada dala dokument na pripomienkovanie sudcovským radám jednotlivých súdov.

Podľa VIA IURIS kladie pred sudcovský stav súčasnosť tieto etické dilemy: Prečo môže jeden sudca agresívne útočiť na kolegov, zatiaľ čo iný sudca je disciplinárne stíhaný len za vyjadrenie názoru na pomery v súdnictve? Do akej miery sa môžu sudcovia „neformálne“ stýkať s advokátmi - a kedy už týmito kontaktmi môžu spochybniť svoju nestrannosť? Je vhodné, aby komentovali svoje rozsudky pre médiá?

Jestvujúci etický kódex slovenských sudcov, ktorý je veľmi stručný a má už 13 rokov, na tieto dilemy nedáva podľa VIA IURIS ani náznaky odpovedí a neznesie porovnanie ani s medzinárodnými etickými štandardami. Hoci vo svete je etika sudcov dynamicky sa rozvíjajúca oblasť práva, na Slovensku sa jej dostáva minimum pozornosti.

„O etike sudcov sa v slovenských pomeroch hovorí ako o niečom, čo 'musí mať sudca v sebe' – a následkom toho sa táto téma dostáva na okraj záujmu celej justície. Dochádza tu k zamieňaniu profesijnej etiky s morálkou. Oceňujeme preto začatie diskusie o Zásadách sudcovskej etiky, ktoré obsahujú viaceré dobré princípy. Súčasne u mnohých z nich je dôležité prejsť k podrobnejšiemu a presnejšiemu vymedzeniu tak želaného, ako aj neakceptovateľného správania sa sudcu, aby boli zásady čo najviac nápomocné pri riešení konkrétnych dilem v práci sudcov,“ zdôraznila spolupracujúca advokátka VIA IURIS Zuzana Čaputová,

VIA IURIS pripomienkovala návrhy zásad sudcovskej etiky na základe stanoviska Poradnej rady Európskych sudcov (CCJE), že pri tvorbe a vývoji etických princípov je odôvodnená aj účasť osôb mimo justičného prostredia. VIA IURIS analyzovala dokumenty, na ktoré sa návrh zásad sudcovskej etiky odvoláva.

"Návrh zásad považujeme za materiál, ktorý je dobrým podkladom na ďalšiu odbornú diskusiu," uviedlo združenie vo svojom vyhlásení.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu