Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Žitňanská považuje politický monopol za škodlivý: Voľby prinášajú nádej

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Prezidentské voľby podľa poslankyne NR SR Lucie Žitňanskej priniesli zmenu klímy a nádej, že skončí monopol jednej strany. Ako povedala v rozhovore, pred prezidentskými voľbami prevládal depresívny pocit, že tu bude monopol jednej strany v politickom systéme možno na ďalších šesť alebo 10 rokov.

„Prezidentské voľby ukázali, že to vôbec tak nemusí byť. Prišla nádej,“ konštatovala. Podľa nej existuje nádej, alebo šanca, aby monopol jednej strany, aj keď demokraticky zvolenej, bol rozrušený práve v týchto prezidentských voľbách. „To je pre mňa z hľadiska politického uvažovania veľmi kľúčové. To môže totiž určovať atmosféru v spoločnosti a na politickej scéne. A to aj pre parlamentné voľby v roku 2016 a na nasledujúce obdobie,“ zdôraznila. Podľa nej rozhodujeme nielen o jednom prezidentskom kresle, ale možno aj o politickej atmosfére na ďalších šesť, možno 10 rokov. „Politický monopol jednej strany je vždy škodlivý, aj keď je zvolená demokraticky vo voľbách, pretože keď je moc koncentrovaná, tak vždy sa zvrhne, keď nie je pod kontrolou. To je historicky overená skúsenosť a zákonitosť. Dnes môžeme tento monopol rozrušiť. To je šanca a podľa mňa tu šancu treba využiť,“ uviedla.

Prezidentské voľby sú podľa Žitňanskej od parlamentných volieb a po voľbách do VÚC tretia facka opozičným parlamentným stranám. „Je to posledné varovanie, aby so sebou niečo urobili. Pokiaľ druhé kolo prezidentských volieb nádej potvrdí a dokážeme prelomiť mocenský monopol Smeru, všetkým sa nám bude potom lepšie dýchať aj na politickej scéne. Ukáže sa v priebehu tohto roku a to veľmi skoro, či niektoré strany sa dokážu spamätať. Ukáže sa, či prídu nejaké nové ponuky,“ povedala s tým, že pokiaľ sa ustoja prezidentské voľby a rozruší monopol Smeru, tak v atmosfére väčšej nádeje kryštalizácia politickej scény môže byť jednoduchšia. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu