Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kažimír plánuje zmenu cestnej dane: Motoristi by mali platiť menej!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo financií (MF) SR navrhuje, aby sa sadzba dane z motorových vozidiel znížila a zjednotila na úrovni v priemere najnižších v súčasnosti stanovených sadzieb.

"Návrh zákona o dani z motorových vozidiel, pri príprave ktorého rezort financií intenzívne rokoval so zástupcami vyšších územných celkov (VÚC) aj s predstaviteľmi autodopravcov, bol dnes predložený do pripomienkového konania," informoval tlačový odbor MF SR.

Cieľom návrhu zákona je, aby bolo zdaňovanie motorových vozidiel spravodlivejšie. Nastavenie dane by malo viac zohľadňovať požiadavky podnikateľov v oblasti dopravy.

Nová právna úprava sa bude naďalej dotýkať len zdaňovania motorových vozidiel využívaných na podnikanie. Pri zdaňovaní sa viac zohľadnia ekologickejšie vozidlá, pričom sadzby dane a úľavy najmä pre ekologické vozidlá sú uvedené priamo v zákone. V porovnaní so súčasným stavom tiež MF navrhlo rozšíriť okruh zákonných oslobodení od dane, ktoré nebudú závisieť od rozhodnutia VÚC. Ide napríklad o zákonné oslobodenia pre autobusy verejnej dopravy, vozidlá záchrannej zdravotnej služby alebo vozidlá v poľnohospodárskej výrobe.

Po novom by daň z motorových vozidiel mala byť príjmom štátneho rozpočtu. O úprave sadzieb v budúcnosti bude rozhodovať vláda formou nariadenia vlády SR. Samosprávam budú príjmy kompenzované úpravou ich podielu na dani z príjmov fyzických osôb. 

Spôsob platenia dane ostáva pre daňovníkov rovnaký ako v súčasnosti. Podávanie daňového priznania, splatnosť dane či výpočet a platenie preddavkov na daň ostáva zachovaný. Účinnosť zákona sa predpokladá od 1. januára 2015, nová právna úprava by tak platila už na zdaňovacie obdobie roku 2015.

V súčasnosti je daň z motorových vozidiel príjmov VÚC, ktoré môžu túto daň zaviesť a rozhodujú aj o sadzbách, oslobodeniach alebo zníženiach dane. To podľa predstaviteľov podnikateľov vytvára pomerne neprehľadnú situáciu a nerovnaké podmienky na podnikanie v jednotlivých samosprávnych krajoch. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu