Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Martin Fedor: Dôležité je poučiť sa zo škandálov

Martin Fedor
Martin Fedor (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Rok 2012 bol v priestore vojenského spravodajstva špecifickým rokom, ktorý bol poznačený doznievaním veľkého škandálu s odpočúvaním a rokom, kedy bolo zastavené vyšetrovanie podozrení z možného nehospodárneho nakladania s majetkom štátu v správe vojenského spravodajstva. Dnes uviedol predseda Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva (VS) Martin Fedor (SDKÚ-DS). O činnosti VS za rok 2012 poslanci rokovali dnes ráno v neverejnom režime.

"Zároveň to bol posledný rok fungovania dvoch oddelených vojenských tajných služieb. Dôležité je, aby sme sa z týchto škandálov dokázali poučiť," tvrdí Fedor. On sám považuje za dôležité, aby spravodajské služby vo všeobecnosti boli viac kontrolované, a to v oblasti hospodárenia s peniazmi, ich samotnej činnosti a možnosti nasadzovania odposluchov. "Ja sám budem za vnášanie prvkov externej kontroly, teda mimo politického systému a budem navrhovať, aby ich kontroloval Najvyšší kontrolný úrad," avizuje Fedor.

Správu o činnosti VS za rok 2012 nepodporí a pri hlasovaní sa zdrží. "Nie som si istý, do akej miery nemohla byť viac detailná, možno mohla viac reflektovať otázky týkajúce sa nakladania s majetkom štátu v dotknutom roku," dodal Fedor.

Podpredseda SaS a exminister obrany Ľubomír Galko vo svojom stanovisku uviedol, že pri prednášaní správy o plnení úloh Vojenského spravodajstva minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) nespomenul kauzu údajného tunelovania Vojenskej spravodajskej služby (VSS). "Práve v roku 2012 sa udiali zásadné zmeny vo VSS, vyšetrovanie bolo zastavené deň po voľbách a došlo k personálnym výmenám, keď ľudí, ktorí to riešili, perzekvovali, prepustili a dodnes sa to s nimi ťahá. Čo, preboha, má byť súčasťou správy o činnosti spravodajstva, ak nie toto?" pýtal sa Galko.

Podľa neho bola správa taká suchá, úradnícka a nedostatočná, že nevidí dôvod, prečo by nemohla byť verejná. "Minister Martin Glváč neodpovedal ani na jedinú otázku, prečo došlo k prudkému navýšeniu rozpočtu vojenského spravodajstva ku koncu roka 2012, prečo boli peniaze presunuté bez vedomia poslancov a bez uvedenia účelu. Bol to typický produkt politikov a tajných, ktorí sa snažia kamuflovať realitu," uzavrel.

Plénum napokon správu 78 hlasmi zobralo na vedomie. Takmer výlučne ju podporili len poslanci strany Smer-SD.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu