Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Žitňanská a Beblavý balík zákonov proti úžere nepresadili

Miroslav Beblavý
Miroslav Beblavý (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Uzatváranie férovejších spotrebiteľských zmlúv, férovejšie rozhodovanie o vyrovnaní vzniknutých pohľadávok a férovejšie vymáhanie pohľadávok exekútormi bolo cieľom balíka trojice zákonov, ktorý dnes poslanci NR SR neposunuli do druhého čítania. Autormi noviel sú poslanci Lucia Žitňanská a Miroslav Beblavý (obaja nezaradení).

Odídenci z SDKÚ-DS sa usilovali novelizovať Občiansky zákonník v snahe bojovať proti úžerníkom. Navrhovali zaviesť zákonom ustanovený strop ročnej percentuálnej miery nákladov (RPMN).

"Bez neho totiž v súčasnosti môže dochádzať k prípadom, keď RPMN dosahuje až 4669,19 percenta," vysvetľovali predkladatelia. Súd to podľa nich môže vyhodnotiť ako úžeru, ale pre chýbajúci zákonný strop môže byť spotrebiteľ v neistote. Podľa návrhu malo platiť, že pre spotrebiteľské zmluvy, pri ktorých celkovo spotrebiteľ neprekročí sumu minimálnej mzdy (v súčasnosti 352 eur), určí maximálnu RPMN nariadenie vlády.

Zákonodarcovia navrhovali aj zmenu Exekučného poriadku. Chceli ňou zamedziť niektorým nekalým praktikám pri vymáhaní pohľadávok. Ak by návrh uspel, veriteľ by musel pristúpiť k výkonu rozhodnutia najneskôr do troch rokov odvtedy, ako mohol exekučné konanie začať po prvý raz. V súčasnosti je podľa poslancov bežné, že veritelia pristupujú k vymáhaniu pohľadávky so značným časovým odstupom odvtedy, čo tak mohli urobiť po prvý raz. Dlžníkovi tak zbytočne narastajú úroky z omeškania. Poslanci chceli zmenou zlepšiť ochranu dlžníkov pred účelovým konaním veriteľov.

Ďalšou novelou, tentoraz zákona o rozhodcovskom konaní, chceli dosiahnuť, aby o spotrebiteľských sporoch nerozhodovali rozhodcovské súdy, ale všeobecné. Tie podľa zákonodarcov poskytujú "neporovnateľne vyšší štandard ochrany práv spotrebiteľov".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu