Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Výbor odporúča schváliť zmeny pri zabránení úžere

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Poslanci vládneho Smeru-SD sa so zástupcami obchodu a tripartity dohodli na konsenze pri zmenách Občianskeho zákonníka, ktoré majú zabrániť úžerníckym praktikám.

Jednou z navrhovaných zmien mala byť napríklad aj možnosť bezdôvodného vrátenia tovaru v kamenných obchodoch do siedmich dní. Po diskusii s partnermi poslanci Smeru-SD toto ustanovenie z návrhu vypustili. Exekútori po novom budú môcť na účte zablokovať iba sumu vo výške pohľadávky a nie celý účet, ako to bolo možné doteraz.

Novelu Občianskeho zákonníka spolu s pozmeňujúcim návrhom predloženým poslancom Smeru-SD Antonom Martvoňom ústavnoprávny výbor parlamentu odporúča poslancom schváliť.

"Chceli sme ľuďom uľahčiť život, zablokovanie celého účtu pre pohľadávku vo výške niekoľkých desiatok alebo sto eur vedelo narobiť pekné problémy pri platení bežných záväzkov, ako je inkaso a podobne, ktoré ľudia zrazu z účtu nemohli vykonať," vysvetlil na margo pozmeňujúceho návrhu poslanec Smeru-SD a predkladateľ novely Martvoň.

Vypustením možnosti vrátiť tovar bez udania dôvodu v kamenných obchodoch do siedmich dní od kúpy sa zasa snažili nájsť rovnováhu medzi zlepšením práv občanov - spotrebiteľov a neohrozením sektoru obchodu a podnikania, ktorý je jedným z najvýznamnejších zamestnávateľov v SR. Spolu s poslancom Smeru-SD Ottom Brixim o konečnej podobe novely diskutovali so zástupcami príslušných ministerstiev a dotknutými oficiálnymi reprezentantmi príslušných sektorov, asociácií, spotrebiteľských združení, zástupcami obchodníkov a zamestnávateľov v rámci tripartity. "Výsledkom rokovaní je konsenzus," dodal Martvoň.

Pozmeňujúci návrh upravuje aj trovy exekúcie. Trovy exekúcie nesmú presiahnuť šesťnásobok výšky pohľadávky bez príslušenstva, ak ide o pohľadávku neprevyšujúcu 50 eur, päťnásobok výšky pohľadávky bez príslušenstva, ak ide o pohľadávku neprevyšujúcu 166 eur, dvojnásobok výšky pohľadávky bez príslušenstva, ak ide o pohľadávku neprevyšujúcu 500 eur a výšku pohľadávky bez príslušenstva, ak ide o pohľadávku prevyšujúcu 500 eur.

Ak trovy exekúcie pri drobnej exekúcii presiahnu násobok stanovenej výšky pohľadávky, znášajú trovy exekúcie prevyšujúce príslušný násobok pohľadávky oprávnený a povinný každý v jednej polovici.

Poslanci začiatkom februára posunuli do druhého čítania sériu zmien, ktoré majú zabrániť úžerníckym praktikám. Medzi najpodstatnejšie zmeny, ktoré navrhujú zákonodarcovia Smeru-SD Anton Martvoň a Otto Brixi, patrí definícia úžery aj v Občianskom zákonníku a stanovenie maximálnej odplaty za poskytnutie úveru.

Tá bude definovaná priamo v Občianskom zákonníku. Novinkou má byť aj povinnosť poskytovať spotrebiteľské úvery výhradne bezhotovostnou formou. Rovnako sa má upraviť aj exekučný poriadok, ktorý nebude povoľovať exekúcie nehnuteľností pri dlhu do 2 000 eur. Exekúciu predajom nehnuteľnosti, v ktorej má povinný prihlásený trvalý pobyt, alebo prechodný pobyt, možno podľa Martvoňovho pozmeňujúceho návrhu vykonať výnimočne na základe schválenia súdu, ak sú voči povinnému vedené viaceré exekúcie, v ktorých sa vymáhajú pohľadávky prevyšujúce v súhrne 2 000 eur a exekútor preukáže, že peňažná pohľadávka nemôže byť vymožená iným spôsobom.

Návrh na schválenie predaja nehnuteľnosti môže podať exekútor, ktorý ako prvý v poradí na nehnuteľnosti zriadil exekučné záložné právo a na základe jeho písomného súhlasu aj exekútor, ktorého exekučné záložné právo bolo zriadené neskôr. Zabrániť sa má aj exekúcii motorových vozidiel zdravotne ťažko postihnutých a vozidiel nevyhnutných pre výkon povolania. Novela čaká na definitívne schválenie na marcovej schôdzi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu