Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zmeny v zákonníku sú v neprospech spotrebiteľov, hnevajú sa nebankovky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Viaceré spoločnosti dnes prijatú novelu Občianskeho zákonníka, ktorej cieľom je obmedziť možné úžernícke praktiky nebankových subjektov pôsobiacich na Slovensku, kritizujú. Sú totiž presvedčené, že schválené zmeny budú v neprospech spotrebiteľov.

Podľa Asociácie poskytovateľov spotrebných úverov (APSÚ) je veľmi nešťastné, že sa poslanci vládnej strany rozhodli bez predchádzajúcej odbornej diskusie zásadným spôsobom regulovať a ovplyvňovať fungujúci trh, a to navyše v čase, keď vláda začiatkom januára schválila Koncepciu ochrany spotrebiteľa na finančnom trhu.

"Vo viacerých bodoch môže mať táto novela presne opačný efekt, ako poslanci zamýšľajú a  namiesto zvýšenej ochrany spotrebiteľov dosiahnu, že sa bežní ľudia obrátia na firmy v sivej a čiernej zóne ekonomiky. A tam už žiadne zákony spravidla neplatia," konštatoval výkonný tajomník asociácie Ivan Kahanec.

Zmeny sa dotknú napríklad vyplácania úverov, ktoré budú realizované bezhotovostne. Poslanci v novele obmedzili aj výšku odplaty za požičanie peňazí, ktorá nesmie presiahnuť dvojnásobok priemernej úrokovej sadzby používanej bankami. "V súvislosti s týmto opatrením vyjadrujeme obavu, že sa týmto obmedzí dostupnosť úverov a otvorí sa priestor nelegálnym pôžičkám. Myslíme si, že to môže spôsobiť nedostupnosť úverov pre určitú časť obyvateľstva, ako aj rozmach šedej a čiernej ekonomiky," upozorňuje PR manažér spoločnosti Profi Credit Ondřej Šmakal.

Poskytovatelia nebankových služieb budú musieť podľa novely disponovať vysokoškolským vzdelaním druhého stupňa a trojročnou praxou v bankovníctve či poisťovníctve, prípadne stredoškolským vzdelaním s maturitou a sedemročnou praxou. Poskytovateľ nebankových služieb zároveň bude musieť byť bezúhonný voči Slovenskej obchodnej inšpekcii aj voči ďalším orgánom štátnej správy.

Dotknuté firmy tvrdia, že ich zamestnanci sú dostatočne kvalifikovaní, aby vedeli poskytovať kvalitné produkty. "Vedenie našej spoločnosti je obsadené výlučne vzdelanými odborníkmi s dlhoročnou praxou v oblasti financií. Navyše odbornosť prevádzkových pracovníkov, napríklad v našom call centre, sa snažíme zvyšovať pravidelnými školeniami a odbornými skúškami, potrebnými pre konkrétne činnosti v súlade s platnou legislatívou," zdôraznila PR manažérka spoločnosti Cetelem Andrea Trebuľová.

Odborník portálu Finančná hitparáda Maroš Ovčarik je naopak presvedčený, že trh s nebankovými produktmi potrebuje prísnejšiu reguláciu. "Som jednoznačne za reguláciu nebankových subjektov. Samozrejme, že reguláciu je potrebné vykonať citlivo, tak aby sa neobmedzilo poskytovanie pôžičiek občanom, ktorým napríklad banky odmietli poskytnúť pôžičku, ale riziko nesplácania pôžičky u nich nie je neprimerane vysoké," myslí si.

Víta najmä zavedenie bezhotovostného vyplácania úverov. Táto novinka v zákonníku podľa neho prispeje k väčšej transparentnosti poskytovania úverov. Rovnako víta aj obmedzenie maximálnej výšky odplaty. "V situácii, keď existujú spoločnosti, ktoré na našom trhu poskytujú pôžičky s úrokovými sadzbami aj v stovkách a tisíckach percent si myslím, že toto opatrenie bude pozitívne a dokáže zlepšiť situáciu pomerne rýchlo. Rizikom je, že časť tohto biznisu sa potom presunie do šedej ekonomiky, preto je potrebné nastaviť toto opatrenie citlivo," dodáva Ovčarik.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu