Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Frešo chystá útok, pre kauzu emisií chce odvolať Fica!

Pavol Frešo
Pavol Frešo (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) zrejme bude na pôde Národnej rady SR čeliť opozičnému pokusu o odvolanie.

Dôvodom je kauza predaja emisných kvót z roku 2008 a neochota poslancov vládneho Smeru-SD o tejto problematike na pôde parlamentu diskutovať. Na dnešnej tlačovej konferencii lídrov strán Ľudovej platformy to oznámil predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo. Opozícia sa už raz pokúsila Fica odvolať a to pre kauzu SPP. Poslanci Smeru-SD svojho šéfa podržali.

Opozícia sa dnes pokúsila prerokovať tému emisií na mimoriadnej schôdzi NR SR. Poslanci Smeru-SD však program mimoriadnej schôdze neschválili a rokovanie sa teda nekonalo. Ak je ale predmetom schôdze návrh na odvolanie člena vlády, o programe sa nehlasuje a zasadnutie sa konať musí. Opozícia po zozbieraní potrebných 30 podpisov poslancov chce takto pokračovať v odkrývaní emisnej kauzy.

"Toto odvolanie premiéra pôjde po línii, že premiér kryje ľudí, ktorí na obchode s emisiami zarobili. Či sa postaví na stranu ľudí alebo na stranu tých, ktorí si rozdelili približne 50 miliónov eur," povedal predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo. Premiér Fico sa podľa neho stavia na stranu obchodníkov s emisiami a odmieta odkryť, akým spôsobom obchod prebehol.

"Takýto človek nemá právo byť premiérom," vyhlásil Frešo. Predpokladá, že opozícia nebude mať problém vyzbierať podpisy a dosiahne, aby premiér prišiel povedať, "prečo takéto svinstvo kryje, čo ho k tomu vedie a kedy už bude chlap a ten zoznam vytiahne".

Opoziční predstavitelia neveria, že so zoznamom osôb a firiem, ktoré údajne zbohatli na nevýhodnom predaji emisií, je všetko v poriadku a že tam nie sú ľudia napojení na Smer-SD. "Keby tam nikto nebol, keby to bolo také čisté a jasné, tak ten zoznam máme na pôde Národnej rady. Keď to skrývajú, je tam veľký problém," vyhlásil Frešo. Fico podľa neho urobí "čokoľvek do roztrhania tela, len aby sa to verejnosť nedozvedela".

Šéf Mosta-Híd Béla Bugár sa tiež pýta, prečo Smer-SD zoznam kryje. Rovnako nerozumie, či Fico a minister vnútra Robert Kaliňák zoznam videli alebo nie. "Minister vnútra nepriamo potvrdil, že síce nevidel zoznam, ale že politici tam nie sú. Tak videl alebo nevidel?" pýta sa Bugár. 

Podľa predsedu KDH Jána Figeľa sa Fico vždy správal tak, aby napomáhal "tomuto kšeftu" a robil všetko pre to, aby bránil zastaveniu predaja či objasneniu prípadu. "Robertovi Ficovi sa v minulosti podarilo celú kauzu zatlačiť na stranu SNS, ale je evidentné, že svojím správaním a postupmi bol tým, ktorému záležalo na tom, aby transakcia prebehla," zdôraznil Figeľ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu