Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

KDH vyzýva europoslancov za SR, aby nepodporili správu na boj proti homofóbii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) je znepokojené tým, že Európsky parlament (EP) bude po krátkom čase hlasovať o ďalšej iniciatívnej Správe k plánu EÚ na boj proti homofóbii a diskriminácii na základe sexuálnej orientácie a rodovej identity. Ide o jednu z hlavných tém tohtotýždňového plenárneho zasadnutia EP. Dnes sa o ňom diskutuje v pléne a v utorok (4.2.) je plánované hlasovanie.

"Cieľom tejto správy v skutočnosti nie je rovnosť občanov, ale osobitné práva, nadštandardná ochrana a privilégiá pre ľudí s LGBTI orientáciou. Presadenie takejto politickej línie by malo vážny vplyv na oblasti zamestnávania, výchovy a vzdelávania a na ďalšie aktivity, projekty a legislatívu EÚ," upozorňuje predseda KDH Ján Figeľ.

Kresťanskí demokrati sú presvedčení o tom, že europarlament sa nesmie snažiť vytvárať dve kategórie občanov – jednu malú skupinu s nadštandardnými právami a druhú veľkú skupinu s bežnými právami. "Všetci občania únie majú mať rovnaké práva a povinnosti," zdôrazňuje KDH s tým, že sú proti akejkoľvek diskriminácii, ponižovaniu a neľudskému zaobchádzaniu kohokoľvek, vrátane osôb s inou sexuálnou orientáciou kdekoľvek vo svete.

Slovenských europoslancov vyzýva, aby nepodporili prijatie predmetnej správy a uznesenia. "Povzbudzujeme ich k odvahe a zodpovednosti, aby podporovali skutočnú rovnosť občanov a presadzovali to, čo je dobré pre všetkých občanov EÚ, a nie výhody pre istú skupinu," uviedol Figeľ.

Podľa Moniky Flašíkovej Beňovej (Smer-SD) sa spomínaný plán EÚ na boj proti homofóbii zameriava na zabraňovanie diskriminácii na základe sexuálnej orientácie a rodovej identity v oblastiach, ako sú zamestnávanie, vzdelávanie, zdravotná starostlivosť, sloboda zhromažďovania a prejavu, či azylová politika.

"Odmietam klamlivé tvrdenia o tom, že plán vytvára osobitné práva pre LGBTI ľudí. Naopak, snaží sa len, aby základné práva garantované zo strany EÚ, boli patrične zabezpečené aj pre takéto osoby," zdôraznila.

Ako dodala, ide o iniciatívu, ktorá má byť základom pre ďalšiu prácu nového EP a Európskej komisie (EK), ktoré vzídu z májových volieb. "Nejde o právne záväzný dokument pre členské štáty, ako sa ho snažia nepravdivo interpretovať niektorí aktivisti. Snahou je podporiť diskusiu a ponúknuť návody riešení každodenných problémov ľudí patriacich k určitej menšine," uviedla s tým, že únii momentálne chýba komplexná politika zameraná na ochranu práv LGBTI osôb.

Ako upozornila, na vypracovanie komplexnej politiky v danej oblasti vyzvalo EK aj 11 ministrov z členských štátov EÚ. "Vo viacerých krajinách už navyše boli podobné politiky prijaté, alebo sa o nich intenzívne diskutuje na rôznych úrovniach," dodala Flašíková Beňová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu