Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Gašparovič a Lajčák sa nechystajú bojkotovať OH

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident SR Ivan Gašparovič aj šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák považujú bojkot olympiády za nezmysel. Obaja sa preto na Zimných olympijských hrách (ZOH) v Soči zúčastnia.

Minister pocestuje do Ruska v piatok 7. januára na otvárací ceremoniál. Hlava štátu odchádza 13. februára na pozvanie Medzinárodného olympijského výboru, pričom tam zostane šesť dní. "Počas svojho pobytu chce osobne podporiť slovenských olympionikov a pozrie si viaceré športové disciplíny," uviedol prezidentov hovorca Marek Trubač.

Bojkot olympiády podľa Gašparoviča poškodí športovcov aj divákov. "Politika na olympiádu nepatrí. Dôkazom toho sú olympiády v Moskve a Los Angeles," odkázal prezident s tým, že myšlienka olympionizmu je o mieri a spolupráci, a nie o bojkote.

Hry v Moskve v roku 1980 ignorovali napríklad Američania a západní Nemci pre ruskú inváziu v Afganistane. O štyri roky nato sa na letných hrách v Los Angeles nezúčastnili krajiny sovietskeho bloku okrem Rumunska ako na odvetu za Moskvu.

Lajčák už dávnejšie označil bojkot za hlúposť. Je toho názoru, že politika a šport sa nemajú miešať dohromady. Dodržiavanie ľudských práv považuje za kľúčový pilier demokracie, ktorých ochrana si zasluhuje maximálnu pozornosť.

"Ale nesúhlasím s tým, aby sme svoje postoje k miere ich rešpektovania inými krajinami spájali s demonštratívnymi politickými gestami účasti či neúčasti na olympiáde," napísal vo svojom blogu.

Niektorí svetoví lídri do Soči na otvárací ceremoniál nepocestujú. Týmto spôsobom chcú vyjadriť nesúhlas s prijatím novej protihomosexuálnej legislatívy v Rusku. Spojené štáty nebude prvýkrát od roku 2000 na olympiáde reprezentovať prezident, bývalý prezident, prvá dáma či viceprezident krajiny. Barack Obama do delegácie nominoval dvoch homosexuálnych bývalých atlétov, čo je široko vnímané ako reakcia na ruský zákon.

Na XXII. zimných olympijských hrách, ktoré sa uskutočnia 7. až 23. februára, sa očakáva účasť približne 2500 športovcov z asi 90 krajín. Súťažiť budú v 98 disciplínach rôznych športových odvetví, vrátane 12 nových súťaží. Pod piatimi kruhmi sa predstaví 62 slovenských športovcov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu