Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ficova kontroverzná prihláška do KSČ: Tak katolík či prísny ateista?

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenský premiér a hlavný favorit marcových prezidentských volieb Robert Fico sa v minulosti nehlásil ku katolíctvu, ako to robí vo volebnej kampani, ale k pravému opaku. "Zastávam prísne ateistické stanovisko," napísal Fico v prihláške do Komunistickej strany Československa, ktorú si slovenský denník Sme vyžiadal z pražského archívu a zverejnil.

"Ku katolíckej viere sa v prihláške do KSČ nepriznal," poznamenal denník a pripomenul, že premiér pred dvoma týždňami začal svoju prezidentskú kampaň verejnou "spoveďou", akým je katolíkom. V predvolebnom šote popisoval, že vyrastal v silne veriacej rodine a prešiel krstom, prijímaním a aj birmovaním. Vraj by z vyhodnotenia vzťahu ku katolíckej cirkvi vyšiel lepšie než hociktorý poslanec z radov opozičnej kresťanskej demokracie.

Podľa archívnych dokumentov sa Fico stal kandidátom na členstvo v KSČ v apríli 1984 ako študent práv na bratislavskej Univerzite Komenského. Do strany bol prijatý o dva roky neskôr. V predvolebnom šote štyridsaťdeväťročný Fico ani jediný raz nespomenul svoju komunistickú minulosť. Zmienka o členstve v KSČ chýba podľa denníka aj v oficiálnom premiérovom životopise na úrade vlády.

Fico podľa denníka nevysvetlil, prečo komunistom písal o svojom ateizme a vo videu k voličom hovoril o katolíctve, ku ktorému sa hlási veľa Slovákov. Hovorkyňa Ficovej strany Monika počiatkom listu len odkázala, že na otázky nebude odpovedať, kým sa denník neospravedlní za predchádzajúce klamstvá o Ficovi.

"Fico dnes nehovorí o tom, ako vnímal prenasledovanie ľudí za vieru. V minulosti vyhlásil, že si november 1989 nevšimol," poznamenal denník.

Prvé kolo priamej voľby slovenského prezidenta sa uskutoční 15. marca. Kandidátku do volieb podalo 15 uchádzačov. Jednoznačným favoritom je Fico, ktorý je aj dlhodobo najdôveryhodnejším politikom na Slovensku. Jeho strana predvlani vyhrala parlamentné voľby tak presvedčivo, že zostavila jednofarebnú vládu.

Slováci si v prvých priamych voľbách hlavy štátu v roku 1999 zvolili Rudolfa Schustera, ktorý tvrdil, že napriek vysokej funkcii v komunistickej strane bol veriacim katolíkom.

Úrad vlády na informácie zverejnené v denníku reagoval nasledovným stanoviskom: "Každý, kto si pozrel spomínané predvolebné video, jasne videl, že Robert Fico neurobil nič iné, len opísal svoje detstvo, keď ako každé dieťa na dedine absolvoval krst, prijímanie i birmovku. Nikdy nespochybnil svoje členstvo v komunistickej strane a nikdy po roku 1989 nezačal padať na kolená ako niektorí, zostal lavicovým politikom. Snaha o navodenie údajného názorového konfliktu je len ďalším účelovým útokom na jeho prezidentskú kampaň."

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu