Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Most-Híd chce opäť presadiť dvojjazyčné tabule na železniciach

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Ján Zemiar,)

BRATISLAVA - Opozičná strana Most-Híd sa v parlamente opätovne pokúsi presadiť, aby sa na železničných staniciach a zastávkach v národnostne zmiešaných obciach osadili dvojjazyčné tabule.

Novelou zákona o dráhach chcú poslanci Mosta-Híd László Sólymos, Béla Bugár, Elemér Jakab a Arpád Érsek zosúladiť právny stav v oblasti používania jazykov národnostných menšín s označovaním železničných staníc. Zatiaľ čo zákon o používaní jazykov národnostných menšín umožňuje uvádzať označenie obce v jazyku národnostnej menšiny aj pri označení železničnej stanice, zákon o dráhach takúto povinnosť dotknutým orgánom štátnej správy neukladá. 
Most-Híd preto navrhuje, aby Dopravný úrad zo zákona rozhodoval o umiestnení označenia železničnej stanice v jazyku národnostnej menšiny, pričom tak bude povinný urobiť vo všetkých obciach, v ktorých sa v zmysle zákona o používaní jazykov národnostných menšín používa jazyk národnostnej menšiny v úradnom styku a je v nich železničná stanica. Navrhovaná zmena sa podľa opozičných poslancov týka približne 144 obcí. "V navrhovanom prípade nejde o zmenu názvu prevádzkovaných železničných staníc, ale o doplnkové označenie názvu obce v jazyku národnostnej menšiny. Prevádzkovateľ železničnej dráhy je povinný označiť stanice v jazyku národnostnej menšiny v lehote, ktorú určí Dopravný úrad v rozhodnutí," vysvetľujú predkladatelia. 

Poslanci Mosta-Híd rovnako presadzujú, aby sa všetky náklady súvisiace s umiestnením označenia prevádzkovaných železničných staníc v jazyku národnostnej menšiny uhrádzali zo štátneho rozpočtu. Doteraz sa podľa všeobecného pravidla zmena označenia názvu stanice a zastávky vykonávala na náklady toho, v koho záujme ku zmene názvu dochádzalo. 

"Vlastný jazyk je základným znakom identity každej národnostnej menšiny. Aktívne vystupovanie štátu pri ochrane jazykov národnostných menšín je dôležité nielen z hľadiska ochrany kultúr národnostných menšín a etnických skupín, ale aj z hľadiska ochrany života, zdravia, bezpečnosti a majetku príslušníkov národnostných menšín," argumentujú poslanci za Most-Híd. 

Navrhovaná úprava je podľa nich aj v súlade s Rámcovým dohovorom na ochranu národnostných menšín a aj s Európskou chartou regionálnych a menšinových jazykov, v zmysle ktorej sa Slovenská republika zaviazala umožniť a podporiť používanie alebo prevzatie tradičných a správnych miestnych názvov v regionálnych alebo menšinových jazykoch. 

Poslanci Mosta-Híd sa o zavedenie dvojjazyčných názvov na železničných staniciach v národnostne zmiešaných obciach snažili aj minulý rok, parlament vtedy ich návrh zamietol. László Nagy (Most-Híd) sa následne na protest proti tomuto rozhodnutiu vzdal postu splnomocnenca vlády pre národnostné menšiny. 

Parlament sa novelou bude zaoberať na januárovej schôdzi. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu