Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Most-Híd neúspešný, parlament zamietol tabule v jazyku menšín na staniciach

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Ján Zemiar,)

BRATISLAVA - Na vlakových staniciach nebudú dvojjazyčné tabule. Parlament dnes zamietol novelu zákona o dráhach, v ktorej opozičný Most-Híd navrhoval umiestnenie dvojjazyčných tabúľ na vlakové zastávky v obciach, kde žije minimálne 20 percent príslušníkov národnostnej menšiny.

Poslanec Mosta-Híd Árpád Érsek pred časom konštatoval, že ministerstvo dopravy návrh v princípe neodmieta. Poslanci Mosta-Híd ho chceli upraviť do konečnej podoby, ktorá by čo najviac vyhovovala rezortu dopravy ako aj občanom v regiónoch. Érsek pripomenul, že finančné nároky na zmenu sú z pohľadu štátu zanedbateľné, výroba tabúľ pre 144 obcí podľa Mosta-Híd vyjde približne na 17 tisíc eur.

Poslanec rovnako upozornil, že ide iba o osadenie ďalšej tabule v jazyku menšiny na železničných zastávkach, žiadne ďalšie zmeny sa neplánujú, nebude sa napríklad meniť cestovný poriadok. Voči občanom menšín podľa Érseka ide o prejav dobrej vôle, dvojjazyčné názvy staníc väčšinovému národu neškodia a menšina sa cíti komfortnejšie. 

„Je to vykonávací predpis zákona. Ide nám len o to, aby sme dokázali, že sme to mysleli vážne, keď sme prijali za vlády Ivety Radičovej zákon o používaní menšinových jazykov. To nikomu neuberie a ani nepridá. Je to prejav vôle,“ povedal predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Novela strany Most-Híd vychádza zo zákona o používaní menšinových jazykov, ktorý dvojjazyčné tabule na železnici dovoľuje. „Zo začiatku aj premiér Robert Fico vyhlasoval, že bude zachované status quo. Železnice sa však vyjadrili, že bez zmeny zákona tabule nevedia vyvesiť. Predkladáme teda do NR SR zákon, ktorý bude vykonávacím zákonom k zákonu o používaní menšinových jazykov,“ konštatoval Bugár.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu