Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Lipšic: Do kandidátky na eurovoľby chceme postaviť dôveryhodných ľudí

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – NOVA chce do májových eurovolieb postaviť dobrú silnú kandidátku. Ako povedal predseda NOVA Daniel Lipšic, voľby do Európskeho parlamentu budú pre jeho stranu prvá väčšia súťaž, pretože ide o celoslovenské voľby, kde je pomerný systém.

„Prvá súťaž boli voľby do VÚC a naši kandidáti mali v priemere celoslovensky tam, kde sme išli samostatne, čo bola väčšina krajov, asi 9 % získaných hlasov, v Bratislave 14 %, čo nie je samo osebe na začiatok zlé. Väčšinový systém je však prísny v tom, že môžete mať aj 30 % hlasov, pokiaľ iný kandidát má 35 %, tak všetky mandáty má protistrana, vy nemáte žiaden,“ konštatoval.

V eurovoľbách je pomerný volebný systém, takže v ňom už budú výsledky veľmi jednoznačné. „Koľko percent každý získa, toľko bude mať mandátov, čiže chceme postaviť dobrú silnú kandidátku,“ povedal Lipšic s tým, že ju bude schvaľovať Republiková rada 18. januára v Prešove.

V eurovoľbách je však podľa Lipšica hendikepom nízka volebná účasť. „Eurovoľby možno budú mať ešte nižšiu účasť ako voľby do VÚC. S tým nič neurobíme,“ povedal. Európsky parlament má podľa neho svoje postavenie, aj keď nie možno také dôležité ako majú národné parlamenty v rámci jednotlivých členských štátov. „EP má dôležité postavenie a preto kandidátku chceme vystavať tak, aby bola zaujímavá, aby tam boli ľudia, ktorí sú dôveryhodní. Od toho závisí z veľkej časti výsledok,“ zdôraznil Lipšic. 

Predseda NOVA nevylučuje, že na kandidátku do europarlamentu strana nominuje aj súčasných poslancov NR SR, ktorých má sedem. „Je to možné, ale nie je to isté. Ak chceme mať silnú kandidátku, tak tam musia byť ľudia, ktorí sú aj známi, ale to neznamená, že len z parlamentu musia byť známi,“ povedal. Ak by boli poslanci NR SR zvolení do europarlamentu, museli by sa vzdať buď mandátu poslanca slovenského parlamentu, alebo v europarlamente. 

Voľby do Európskeho parlamentu (EP) sa na Slovensku uskutočnia v sobotu 24. mája 2014. Na Slovensku pôjde o tretie eurovoľby, predtým sa konali v rokoch 2004 a 2009. Naposledy si Slovensko volilo 13 europoslancov. Účasť na voľbách do EP na Slovensku bola nízka, v roku 2009 prišlo k urnám 19,64 percenta oprávnených voličov. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu