Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ficova operácia Irán: Nechutne zahrané divadlo ako vo filme alebo iba využitie situácie?

Fico v Iráne Zobraziť galériu (6)
Fico v Iráne (Zdroj: vlada.gov.sk)

BRATISLAVA - Záchrana na poslednú chvíľu v priamom prenose, plač, radosti príbuzných, živé emocionálne vysielanie v televíziách, dramatizovanie za pochodu, sexuálny škandál a prezidentské voľby. Aj vy máte pocit, že ste to už niekedy videli a neviete si spomenúť kde? Nie, nehovoríme o dnešnom nočnom prílete Roberta Fica z Iránu aj s dvomi našimi zachránenými mladíkmi. Hovoríme o filme Vrtieť psom, ktorý rozpráva príbeh o manipulovaní verejnou mienkou pred prezidentskými voľbami. V hlavných úlohách s Dustinom Hoffmanom a Robertom De Nirom.

V Amerike vrcholí predvolebná kampaň a súčasný prezident má výborné vyhliadky na znovuzvolenie, lenže pár dní pred voľbami musí čeliť sexuálnemu škandálu. Okamžite sa zídu prezidentovi najbližší spolupracovníci, aby sa dohodli na ďalšom postupe. V Hollywoodskom štýle vytvoria umelú realitu, v ktorej prezident zachraňuje vojaka hrdinu z Albánska, kde zúri vojna (ktorá je len fikciou). Všetko musí byť samozrejme sledované kamerami popredných televízií  a odvysielané v dramatickom a emocionálnom duchu, aby to prekrylo škandály prezidenta. Ten nakoniec akože vyjedná záchranu zajatého amerického vojaka a tiež malého dievčatka. Divadlo úspešne dokonané, kandidatúra vyšla, nechýba plač šťastných príbuzných.

Ficova operácia Irán: Nechutne
Zobraziť galériu (6)

Špecialista hovorí o začatí kampane

Podľa špecialistu na politický marketing Radovana Cholevu, ktorý paradoxne vedie blogérsku skupinu nazvanú Vrtieť psom – škola politického marketingu vidí istú paralelu s filmom a Ficovým jednaním v Iráne.

Ostávajúcich pár dní do konca decembra, kedy Fico kandidatúru ohlási, sa rozhodol využiť "štátnickými" aktivitami. Preto to divadlo v Iráne, odporujúce podľa viacerých odborníkov všetkým zaužívaným zvyklostiam, preto blog k Mandelovi, v ktorom podlinkovo posúva svoje politické aktivity v mladosti. Takisto bude teraz Fico komunikovať svoju účasť na summite EÚ - kto neverí, ako sa dá z takejto suchej úradníckej povinnosti vyrobiť špičková propaganda, nech si pozrie video Brusel,“ povedal pre topky.


 

Podľa neho totiž už Robert Fico vedie predvolebnú prezidentskú kampaň. Na očakávanom sneme Smeru síce svoju kandidatúru neohlásil, prisľúbil však rozhodnutie do konca decembra a tento čas sa rozhodol náležite využiť. „Už prejav na sneme bol veľavravný - ohlásil v ňom tri jasné predvolebné posolstvá pre svojich voličov, teda zvyšovanie platov, znižovanie nezamestnanosti a boj s daňovými únikmi. Zárověn sa kriticky vymedzil voči konaniu niektorých svojich spolustranníkov - striktne však len voči tomu, ktoré malo potenciál najviac zhodiť Smer v očiach vlastných voličov, teda opilstvo v parlamente, postihy hubárov či letecký výlet poslankýň do Ruska. O skutočných kauzách typu SPP nepadlo ani slovo,“ dodal.  

 

Prvá správa prišla z Iránu

Fico v Iráne
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: vlada.gov.sk)

V stredu večer sa nečakane objavuje správa iránskej tlačovej agentúry, v ktorej Irán oznamuje, že prepustil našich dvoch zadržiavaných paraglajdistov. Správu o 22:06 preberajú všetky médiá cez slovenský TASR. „Dvojicu občanov SR odovzdali slovenskej strane na pôde slovenského veľvyslanectva v Teheráne. V správe agentúry Mehr sa neuvádzajú ďalšie podrobnosti o čase ich prepustenia,“ píše sa v správe.

 

Na druhý deň ráno vo štvrtok 9:02

informuje tlačový odbor Úradu vlády o tom, že do Iránu už vycestovala aj slovenská delegácia. Môžeme potvrdiť, že Slovenská delegácia na čele s predsedom vlády SR Robertom Ficom a podpredsedom vlády SR a ministrom zahraničných vecí  Miroslavom Lajčákom priamo v Teheráne rokuje o definitívnom uzavretí prepustenia posledných dvoch paraglajdistov, ktorí boli zadržaní v Iráne v máji tohto roku. Súčasťou tohto procesu je aj rokovanie s prvým viceprezidentom a výkonným predsedom vlády Iránu, Eshaqom Jahangirim. Ďalšie informácie poskytneme v priebehu dňa,“ uvádza sa v správe.

 

O 12:26

sa už dozvedáme, že sa Robert Fico s oboma mužmi stretol. Rokovania medzi predsedom vlády SR Robertom Ficom a ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslavom Lajčákom a viceprezidentom Iránu sa skončili. Slovenskí štátni predstavitelia sa už stretli s oboma slovenskými občanmi na našom veľvyslanectve v Teheráne. Rokovania však pokračujú na úrovni príslušných bezpečnostných orgánov.“

O 15:38

informuje Úrad vlády o problémoch, ktorým musí stále čeliť. „Vládny špeciál, ktorý má doviesť dvoch Slovákov zadržiavaných od mája v Iráne, stále neodletel z Teheránu. Slovenská delegácia na čele s predsedom vlády SR R. Ficom a ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí M. Lajčákom, ako aj dvaja mladí paraglajdisti sú už na našej ambasáde. Naďalej pokračujú intenzívne rokovania o všetkých povoleniach, ktoré stále nemá slovenská strana k dispozícii. Čas odletu vládneho špeciálu do vlasti ostáva teda stále otvorený.“

V tomto čase reaguje aj poslankyňa Magda Vášáryová, ktorá tvrdí, že Fico robí iba divadlo. Premiér Fico nám o chvíľu chce víťazoslávne oznámiť, že osobne vytiahol z iránskeho zajatia dvoch paraglajdistov, kým okolo na neho striehlo veľké nebezpečenstvo. Pravda je, že chlapci už sedia dva dni na veľvyslanectve. Aj vďaka našim diplomatom, ktorí si urobili svoju prácu. Ale PR je PR. Ani zákon roka nie je dôležitejší,“ uviedla na margo jeho neúčasti pri schvaľovaní rozpočtu.

Nakoniec všetko dobre dopadne a o 21:58 oznamujú, že lietadlo konečne vzlietlo. Medzitým už však správe venujú všetky tri televízie hlavnú prioritu. Televízia markíza dokonca prináša aj dramatický živý vstup z letiska v Bratislave. Nechýba ani bojová grafika.

Dráma vrcholí

Operácia Irán
Zobraziť galériu (6)

V noci o 1:30 dráma vrcholí na letisku M.R. Štefánika. Ako prvý sa slova v reportáži TA3 chytá premiér. "Štvrtkový deň ukázal, že sme si tak trošku ťukali na nervy, pretože sme v rámci dohody absolvovali aj stretnutie s viceprezidentom. Potom trvalo ešte niekoľko neuveriteľne dlhých hodín, kým sa nám podarilo vybaviť potrebné povolenia," uviedol s tým, že oboch Slovákov síce prepustili, ale nemohli opustiť krajinu.

Operácia Irán
Zobraziť galériu (6)

Premiér uviedol aj to, že ak by sa neangažovali a nevyvinuli maximálne politické, diplomatické a spravodajské úsilie, tak by určite neboli na slobode, ale čelili vysokým trestom odňatia slobody.  Nasledovali poďakovania srdcervúce objatia. Jeden zo zachránených sa po návrate poďakoval za snahu a úsilie tak premiérovi, ministrovi, všetkým zainteresovaným, ako aj rodinám a priateľom, ktorí sa za nich modlili. "Je to skvelý pocit, že sme konečne doma," povedal po vystúpení z lietadla. Druhý priznal, že mali v posledných týždňoch takmer pravidelný kontakt s rodinou aj veľvyslanectvom SR v Teheráne.

Operácia Irán
Zobraziť galériu (6)

A na záver. Viete prečo pes vrtí chvostom? Pretože pes je chytrejší ako jeho chvost. Ak by bol chytrejší chvost, vrtel by psom on. Možno sme boli svedkom toho, ako sa vrtelo aj tento týždeň.

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu