Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Vzniká platforma aktívnych MVO Rómov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ROŽŇAVA – Založenie novej platformy aktívnych mimovládnych organizácií (MVO) pracujúcich s Rómami je výsledkom dnešnej konferencie, ktorej témou bola Rómska problematika.

Dnes o tom informoval Ladislav Richter z Rady mimovládnych organizácií rómskych komunít, ktorá podujatie organizovala v spolupráci so Slovenským národným strediskom pre ľudské práva. Uviedol, že na konferencii sa zúčastnilo 37 zástupcov mimovládnych organizácií a odborníkov na danú problematiku.

„Nevyhli sme sa ani kritike do vlastných radov. Vyzdvihli sme organizácie, ktoré aktívne pracujú s rómskou menšinou, no hovorili sme aj o tých, ktoré sú pasívne a neplnia ciele, ktoré si predsavzali,“ povedal Richter. Doložil, že aktívne organizácie podporia a preto zakladajú novú platformu.

Richter informoval, že sa obrátili na Rómske mediálne centrum (MECEM), aby založili nové tlačené periodikum, pretože po zániku Romano nevo lil nemajú Rómovia žiadne noviny, ktoré by prijateľným spôsobom vysvetľovali dianie v spoločnosti, oboznamovali ich so zmenami v legislatíve. Ako uviedla Jarmila Vaňová z MECEM budú o tom uvažovať.

Účastníci konferencie sa zaoberali aktuálnou situáciou rómskej menšiny, budovaním občianskej spoločnosti rómskymi mimovládnymi organizáciami, spoluprácou na vládnej rómskej reforme. Podrobne sa zaoberali otázkami školstva, problematikou nezamestnanosti a sociálnej biedy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu