Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pre narušenú statiku začali búrať ďalší dom na Luníku IX

Pre narušenú statiku začali búrať ďalší dom na Luníku IX. Zobraziť galériu (5)
Pre narušenú statiku začali búrať ďalší dom na Luníku IX. (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Na košickom sídlisku Luník IX dnes začali s búracími prácami na obytnom dome na Hrebendovej ulici č. 22 a 24, ktorý bol dlhodobo v dezolátnom stave. Podľa mesta bola demolácia nevyhnutná, keďže miestni obyvatelia rozobrali bytový dom na skelet, čím narušili jeho statiku. Z rovnakého dôvodu nechalo mesto zbúrať bytový dom na Hrebendovej ulici 14 a 16 vlani v októbri.

Obyvatelia po výzvach už v minulosti bytovku opustili. "Z bytového domu Hrebendova 22, 24 nemal nikto platnú nájomnú zmluvu. Bolo tam päť lepšie platiacich rodín, ktorým sme v spolupráci s mestom pridelili ďalšie byty, z toho jedna rodina odmietla," uviedol dnes pre novinárov technický riaditeľ Bytového podniku mesta Košice (BPMK) Martin Paška. Búracie práce aj s likvidáciou odpadu realizuje košická firma Demonta v cene 79.800 eur, ukončiť ich má do 30. decembra 2013.

Pre narušenú statiku začali
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Podľa viceprimátorky Renáty Lenártovej je na Luníku IX so stavom bývania a správaním mnohých ľudí dlhodobý problém. "Obyvatelia si opäť zdemolovali bytový dom, čiže rozobrali ho až do skeletu, pričom následne došlo k ohrozeniu života a zdravia obyvateľov. Mesto preto  muselo pristúpiť k asanácii. Naozaj tu dlhodobo prevláda nerešpektovanie pravidiel, neúcta k majetku, neplnenie si svojich povinností," povedala novinárom.

Pre narušenú statiku začali
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Aj podľa Pašku dochádza na sídlisku, obývanom prevažne Rómami, k totálnej devastácii majetku. "Ak to takto pôjde ďalej, tak budeme musieť požiadať statikov, aby vypracovali posudky aj na ďalšie bytové domy," dodal.

Pre narušenú statiku začali
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

K problému sa v stanovisku vyjadril aj košický primátor Richard Raši. "Musíme v prvom rade dbať na to, aby všetci bez rozdielu akceptovali pravidlá fungovania spoločnosti. Zároveň je nevyhnutné eliminovať všetky riziká, ktoré môžu spôsobiť ohrozenie života. Bytový dom na Hrebendovej je, žiaľ, príkladom oboch týchto javov, preto bolo potrebné pristúpiť k riešeniu," uviedol Raši.

Pre narušenú statiku začali
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Pôvodní obyvatelia bytovky, ktorí nedostali náhradné byty, išli podľa dostupných informácií bývať k rodinám či známym do iných bytov v rámci sídliska, niektorí aj do nelegálnej osady Mašličkovo pri Luníku IX.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu