Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Mimoriadna schôdza k nebankovkám nebude

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Mimoriadna schôdza parlamentu, na ktorej by poslanci mali hovoriť o aktuálnej situácii v oblasti pôsobenia nebankových spoločností a enormnom náraste exekučných konaní, sa konať nebude.

Zvolanie zasadnutia inicioval nezaradený poslanec Alojz Hlina, návrh podpísali aj poslanci za OĽaNO s výnimkou Igora Matoviča, poslanci za SaS, skupina zákonodarcov okolo Daniela Lipšica a poslanec za Most-Híd Andrej Hrnčiar. Na zvolanie mimoriadnej schôdze je potrebných 30 poslaneckých podpisov, Hlinov návrh ich má 29, jeden podpis mu teda chýba. V návrhu na zvolenie mimoriadky chýba podpis pri mene Radoslava Procházku.

"Predložený návrh nebol podaný požadovaným počtom poslancov Národnej rady SR podľa Ústavy SR a Zákona o rokovacom poriadku Národnej rady SR, čím nie sú splnené náležitosti na zvolanie schôdze Národnej rady SR," uvádza sa v rozhodnutí predsedu parlamentu Pavla Pašku.

"Aktuálna situácia v SR v oblasti pôsobenia nebankových spoločností a vývoja počtu exekučných podaní je alarmujúca. Na Slovensku je niekoľko nebankových spoločností, ktoré pôsobia na trhu nielen neeticky, ale aj na hrane, respektíve za hranou zákona," uvádzali opoziční poslanci v návrhu. Dôsledkom pôsobenia takýchto spoločností je podľa predkladateľov mimoriadne dramatické zhoršenie sociálnej situácie dotknutých obyvateľov, často sa končiace tragicky, ako aj neúmerný nárast exekučných podaní.

"Situácia je natoľko alarmujúca, že sú potrebné zásadné zmeny v legislatíve, ktoré pôsobenie nebankových spoločností a exekútorov upravujú," argumentovali poslanci. Opoziční zákonodarcovia navrhovali prijať uznesenie, podľa ktorého parlament vyjadruje znepokojenie nad situáciou, ktorá je v súčasnosti v SR v oblasti pôsobenia nebankových spoločností a enormného nárastu exekučných podaní.

Vláda by mala zároveň urýchlene predložiť do parlamentu zmeny zákonov týkajúce sa nebankových spoločností a činnosti exekútorov. Hlina podal návrh na zvolenie schôdze 4. decembra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu