Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Smer kvôli Kotlebovi nevie, či bude chcieť post podpredsedu BBSK

Marian Kotleba
Marian Kotleba (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA – Strana Smer-SD ešte nevie, či bude mať záujem o funkciu podpredsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). Krajská šéfka strany Jana Laššáková nevylúčila, že by Smer-SD mohol mať záujem o tento post, nikoho však nebude nútiť do toho, aby išiel robiť "dvojku" Marianovi Kotlebovi.

 "Vzhľadom na odlišnosť pána predsedu neviem, kto bude mať záujem vykonávať funkciu podpredsedu. Musíme vedieť, či a aké chce dať kompetencie podpredsedovi. V klube si to musíme vydiskutovať a zrejme ešte musíme vedieť, ako sa začnú správať aj nezávislí poslanci," povedala Laššáková. Pripomenula vyhlásenie šestice strán Smer-SD, KDH, SMK, SZ, ĽS-HZDS a SNS, v ktorom deklarujú pripravenosť rokovať s Kotlebom o jeho prioritách, hoci sa s ním v názoroch nezhodujú. "Komunikácia bude nevyhnutná. Predseda bez zastupiteľstva a naopak nemôže realizovať program rozvoja kraja," uviedla s tým, že poslanci spomínaných strán budú v zastupiteľstve pracovať tak, aby sa kraj nedostal do izolácie.

Krajská šéfka Smeru-SD si vie predstaviť, že sociálni demokrati v zastupiteľstve BBSK podporia Kotlebove návrhy, pokiaľ budú viesť k rozvoju kraja. Otázne je podľa nej, ako sa bude Kotleba správať. Dodala, že extrémistické názory poslanci Smeru-SD podporovať nebudú. Laššáková zároveň ocenila, že šestica strán so zastúpením v krajskom parlamente mieni spolu pravidelne rokovať pred zasadnutiami zastupiteľstva. "A to bez ohľadu na politickú orientáciu. Budeme sa stretávať, aby sme podporili veci, ktoré budú dobré pre kraj a veľmi pozorne budeme sledovať, ako sa pán predseda začne správať a ako bude postupovať aj čo sa týka výberu zamestnancov," povedala Laššáková. Zaujíma ju, či zostane v kraji zachovaná transparentnosť. Pripomenula, že BBSK bol najtransparentnejší kraj.

Marian Kotleba sa otázkou svojej dvojky na úrade ešte nezaoberal, zatiaľ neriešil ani rokovanie s uvedenou šesticou strán. "Tieto otázky sa budú riešiť, keď bude uvedený do funkcie," povedal člen jeho štábu Miroslav Belička, podľa ktorého Kotleba nemá vyhliadnutého vlastného kandidáta na podpredsedu kraja.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu